Torm rebis Tartus ühelt koolimajalt katuse ja teiselt akna

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstigümnaasiumi võimla katus andis tuulele järgi.
Tartu kunstigümnaasiumi võimla katus andis tuulele järgi. Foto: Karl Kohler

Öösel jõudu kogunud torm on Emajõelinnas lisaks puude murdmisele teinud siiski ka suuremat kahju. Näiteks on kahjustada saanud kunstigümnaasiumi katus. Kutsehariduskeskus kaotas aga suure akna.

Kunstigümnaasiumil langes maha võimla katus. Osaliselt jäid katuse alla ka autod, mis olid pargitud kooli ette. Kooli direktor Peeter Kikas ütles, et rullmaterjali viis staadioni poolt tulnud tuuleiil kella 9.30 paiku. Materjal langes kahele autole, mis kuuluvad kooli õpetajaile. Üks auto on välja kaevatud. Selle katusel on mõlgid ja kriimustused. Teine auto on maetud rullmaterjali suurema kuhja alla, seda pole veel jõutud välja kaevata.

Võimla katus on tehtud 2000. aastate alguses. Kohal olid kella 10.20 paiku linnavalitsuse ja kindlustuse esindajad.

Tartu kutsehariduskeskuse turundusjuht Kaire Mets märkis, et koolimajal rebis tuul eest koridoride avaust katva plastmaterjali. «Tegemist oli õnneliku õnnetusega, sest keegi plaatidega pihta ei saanud ning ka autodeni need ei lennanud,» kirjeldas Mets. Ehitaja käis juba kohal ning hindas olukorda. «Praegu ootame tuule vaibumist, et plaadid uuesti ette panna.»

Koridorides puhub küll tuul, kuid õppetööd see ei sega, lisas Mets. Õnnetus juhtus kella 8.30 paiku hommikul.

Puid on Tartus murdunud palju, kuid suurem osa neist on langenud parkidesse või rohealadele. Kesklinnas murdus üks suur puu pikali Toomemäel. Lille ja Kalevi tänava ristmikul langes aga pärnapuu elektriliinidesse.

Lõuna päästekeskuse kinnitusel pole esialgu teada tõsisematest tuulega seotud õnnetustest. Küll on teedele langenud arvukalt puid. Näiteks Põlvamaal on päästjatel tulnud maanteid vabastamas käia 28 korral. Tartumaal käisid päästjad teedele murdunud puid eemaldamas 17 korral. Lisaks päästjatele tegelevad tormi tagajärgede likvideerimisega vabatahtliku päästjad, maanteeameti, Elektrilevi ja AS Tänavapuhastuse töötajad.

Elektrilevi esindaja märkis aga, et Tartumaa kuulub nende viie maakonna hulka, kus elektrikatkestusi on kõige rohkem. Enim on kannatada saanud Võrtsjärve-äärsed vallad, Tartust ida poole on katkestusi vähem. Elektrilevi pressiesindaja Kaarel Kutti sõnul on kõige suuremad probleemid praegu keskpingekaablitega ning esmajoones tegeletakse rikete kõrvaldamisega just keskpingevõrkudes.

«Täna ei ole Tartu Ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda pöördunud ühtki kannatanut, kes oleks viga saanud tormi tõttu,» ütles erakorralise meditsiiini osakonna juhataja Kuido Nõmm kell 12.30. «See on väga hea uudis. Tuul jääb juba ka vaiksemaks ning loodame, et vaibuv torm inimestele tervisele häda ei põhjustagi.»

Tuulega sai kannatada ka kliinikumihoone. Puusepa tänava palatikorpuse pleksiklaasist akende kattepaneelid kukkusid asfaldile puruks. Kilde täis ala on liikumiseks ära piiratud.

Linnavalitsuse teatel sai parke hooldav Tänavapuhastuse AS öö jooksul neli väljakutset. Kõige raskem objekt oli Raja tänava kopsukliiniku juures, kus suur kuusk langes elektriliinidele. Torm on tänavavalgustust kahjustanud ka Elva tänaval Tamme staadioni juures.

Katusekive pudenes tuulega alla Ülikooli tänava ja Raekoja platsi nurgal asuvalt hoonelt. Kannatada sai maja kõrvale pargitud sõiduauto.

Tugev tuul on lõhkunud valgusfoore: kahjustada said Kroonuaia, Võru, Sõbra ning Turu-Sõbra ristmike foorid. Samuti on pikali paiskunud paljud liiklusmärgid, infoviidad ja plakatid.

Puid on murdunud Raadi kalmistul, Toomemäel, Tähtvere, Sanatooriumi ja Karlova parkides ning mujal linnas. Murdunud puud sõiduteedel liiklemist ei takista.

Tartu kalmistute töötajad plaanivad minna revisjoni tegema, et kui palju puid ja oksi on alla langenud. Seni aga tuul jätkub ning nad pole julgenud kalmistutele minna.

Linlased võivad edastada teateid murdunud puude ja muude tormikahjustuste kohta Tartu heakorratelefonile 1789.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles