Võidupühal toimub Valgas Eesti ja Läti ühisparaad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Võidupüha paraadist Raplas.
Pilt Võidupüha paraadist Raplas. Foto: Mihkel Maripuu

Järgmise aasta suvel toimub Võidupühal Valgas Eesti ja Läti vabatahtlike riigikaitsjate ühisparaad.

«Kuna järgmisel aastal möödub Vabadussõja pöördelistest Paju ja Võnnu lahingutest 95 aastat, tegi president Toomas Hendrik Ilves riigikaitse kõrgema juhina Kaitseliidule ettepaneku korraldada Võidupüha paraad 23. juunil Valgas,» ütles presidendi pressiesindaja Toomas Sildam BNSile.

Tema sõnul kujuneb tulevasuvisest Võidupüha paraadist Kaitseliidu ja Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemerssadze ühine kaitsetahte väljendus, sest Võidupüha paraadil osalevad praeguse kava kohaselt ka lätlaste üksused ning paraad hõlmab Valga ja Valka linnu.

«Eesti ja Läti ühise Võidupüha paraadi korraldamises leppisid kokku kahe riigi presidendid Toomas Hendrik Ilves ja Andris Bērziņš,» lisas Sildam.

Tänavu suvel toimus Võidupüha paraad Haapsalus, mullu aga Pärnus.

Kaitseliidu korraldatavad südasuvised Võidupüha paraadid said alguse 1934. aastal. Võidupüha paraadide taaskorraldamise idee käis 1992. aastal välja president Lennart Meri ning samal aastal rivistusid Eesti kaitsjad üles Tallinnas Kadrioru lossi esisel.

Ka 1993. aastal tähistati Võidupüha Tallinnas, seejärel Tartus, Pärnus, Narvas, Võrus ja Viljandis. 1999. aastal toimus paraad Valgas, 2000. aastal Haapsalus, siis taas Pärnus, Põlvas, Jõhvis ja Rakveres. 2005. aasta paraadi sai nautida Paides, järgmisel aastal toimus üritus mereparaadina Saaremaal Küdema lahes ning 2007. aastal Raplas.

2008. aastal korraldas Kaitseliit presidendi ettepanekul Võidupüha paraadi Tallinnas, 2009. aastal Jõgeval, 2010. aastal Viljandis ja tunamullu Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles