KGB kongide muuseum kutsub muuseumitundidesse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumitundi kutsuv plakat.
Muuseumitundi kutsuv plakat. Foto: KGB kongide muuseum

Alates maikuust saavad huvilised osaleda Riia tänaval KGB kongides korraldatavas muuseumitunnis, kus tutvustatakse kuulajatele Teise maailmasõja aegset Tartut.


Kümnetele riikidele ja rohketele rahvastele kannatusi valmistanud sõda puudutas rängalt ka eestlasi, mistõttu pole Eesti lähiajaloo rajajooneks olev II maailmasõda (1939-1945) oma aktuaalsust kaotanud, märkis KGB muuseumi kuraator Tarmo Piir Postimehele saadetud teates.



Toetudes rohkele pildimaterjalile, ajaloouurimustele, sõjaaegsele perioodikale ja kaasaegsetele mälestustele saab KGB kongide muuseumitunnis nüüdsest ülevaate 1941. – 1944. aasta sõjasündmustest Tartu linnas.



KGB kongide muuseum loodi kajastamaks eestlaste vastupanuliikumist ja kommunistliku režiimi kuritegusid. Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel puhkenud sõda 1941. aasta juunis jõudis peagi Eestimaa pinnale ning saatuse tahtel kujunes just Tartust kaheks nädalaks rindelinn, mistõttu olid sõjapurutused ning punavõimude poolt kordasaadetud kuriteod siin 1941. aastal suvesõja ajal eriti rängad.



Kuni 1944. aastani olid eestlased tunnistajaks oma ajaloolise Tartu, aga ka Tallinna ja Narva linna hävingule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles