Raud: rahvusülikoolilt tuleks palju vastu nõuda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Raud Tallinna Ülikoolis
Rein Raud Tallinna Ülikoolis Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tallinna Ülikooli rektori Rein Raua sõnul võib tulla kasuks Tartu Ülikooli ametlikult rahvusülikooliks nimetamine, kuid kõrgem staatus eeldab ka kõrgemaid nõudmisi.


«Võib-olla oleks tõesti vaja Tartu Ülikooli roll Eesti riigi ja ühiskonna jaoks täpsemalt lahti kirjutada ja ühtlasi sätestada, mida see praktikas tähendab,» ütles Raud, leides, et kuni üks sõnaühend juriidiliselt midagi ei tähenda, on see vaid sõnakõlks.

«Teatavate funktsioonide kandmine eeldab nende teostamiseks vajalikke vahendeid. See on arusaadav.»

Kuid tema sõnul eeldab rahvusülikooli staatus ka kõrgemat vastutust. «Kui TÜ saab teiste ülikoolide ees seaduslikud eriõigused, peab sellega kaasnema ka praegusest oluliselt rangem kvaliteedikontroll - näiteks oleks täiesti lubamatu, et temas päevagi töötaks mõni professor, kes mistahes punktis ei vasta ülikooli eeskirjades sätestatud rangetele nõuetele. Ja nii edasi.»

Raua sõnul ei peaks Eesti panustama ühe tugeva ülikooli loomisse, kui sellega käib kaasas akadeemilise vabaduse kärpimine.

«Kindlasti mitte, kui see tähendab kogu loova teadusliku mõtte surumist ühte hierarhilisse struktuuri, mida väike seltskond juhib ülalt alla,» ütles Raud Postimees.ee'le.

«Aedlinna elanike sundkolimine ühiskorteritesse ei suurenda nendevahelist sünergiat. Vägisi ei sünni töötavaid kooslusi isegi praeguste ülikoolide sees.»

Tema sõnul on selge, et ülikoolid peaksid senisest enam panustama ühistesse projektidesse ning tegema parimatele üliõpilastele kättesaadavaks parima taseme õppe.

«Kui oleme koostöö kaudu üksteisest loomulikul viisil läbi kasvanud - eks näis, mis saab siis.»

Muutmisel olevasse Tartu Ülikooli seadusesse tahetakse esmakordselt sisse kirjutada kinnitus, et just Tartu Ülikool on Eesti rahvusülikool. See tähendaks Tartu Ülikoolile nii lisaraha kui lisaõigusi.

Samuti tahetakse eelnõuga anda ülikooli juhtimine ja rektori valimine riigikogu kinnitatud asutusevälistest inimestest koosneva nõukogu kätte.

Postimees.ee küsib täna haridusekspertidelt, mida nad arvavad Tartu Ülikoolile rahvusülikooli eristaatuse andmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles