Lodjakoda pääses reostustrahvist

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrvaõli reostus on näha Lodjakojast vasakul Emajõe veepinnal.
Tõrvaõli reostus on näha Lodjakojast vasakul Emajõe veepinnal. Foto: Ove Maidla/Tartu Ülikooli multimeediakeskus

Keskkonnainspektsioon teatas, et fotograaf Ove Maidla aerofotodele jäänud Emajõe reostus lodjakoja juures osutus nii tühiseks, et väärteomenetlust Emajõe Lodjaseltsi suhtes ei algatatud.


Keskkonnainspektsiooni lõunaregiooni juhataja Peeter Karja kinnitusel kontrollis inspektsioon võimalikku Emajõe vee reostust juba 13. aprillil ehk samal päeval, kui Maidla Emajõe üleujutust pildistas. Samuti väisati lodjakoda 14. aprillil.



«Lodjakojas toimusid 10. ja 11. aprillil paatide tõrvamise talgud, mille käigus tõrvati ka suur viikingipaat,» teatas Karja. «Emajõe veetaseme tõusuga jäi vee alla tõrvamise koht ja osaliselt ka värskelt tõrvatud paat, mille tulemusena sattus tõrvajääke Emajõe vette.»



Karja lisas, et tõrvamisel pruugitud naturaalne männitõrv moodustab vee pinnale lühiajalise kileja korra, mida oli hästi näha ka aerofotolt.



«Kilejas kord sarnaneb naftasaaduste reostusele, kuid puudub naftasaadustele iseloomulik lõhn,» täiendas Karja. «14. aprillil kilejat kihti Emajõe veel enam näha ei olnud.»



Keskkonnainspektor Kai Korkmann täiendas, et kasutatud männitõrvas pole lisandina mingeid kemikaale.



«Kuna tegemist ei olnud lodjakoja inimeste tahtliku rikkumisega ehk ei jäetud poolikuid potsikuid kuhugi vedelema, polnud alust ka menetlust alustada,» selgitas Korkmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles