Valimislubadustest joonistub õitsev ja ettevõtlik ülikoolilinn

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuus erakonda ja kaks valimisliitu pürivad võimule, et Tartut mõnusamaks elupaigaks teha. Programmide võrdluses avaldub palju kattuvaid teemakäsitlusi ja ootuspäraselt ilmneb, et opositsioonilised jõud on linna senise käekäigu suhtes kriitilisemalt meelestatud kui võimuliitu pääsenud. Siin on lühike kokkuvõte mõnedest võtmeteemadest.

Noppeid valimisprogrammidest

• Konservatiivne Rahvaerakond

Abortide ennetamine perede ja üksikemade tõhusama nõustamisega. Supermarketites «parim enne» minetanud toidukaupade äravedu jahutustemperatuuri hoidva veokiga toidupankadesse ja tasuta jagamine puudust kannatavatele inimestele. Keelame eestlaste sündsustunnet riivava, seksuaalset lodevust, homoseksuaalsust ja multikultuuri propageeriva reklaami. Tõhustame kontrolli loomakaitseseaduse täitmise ja kodutute loomade majutamise üle. Toetame turismi ja sellega seotud tugiteenuste arengut; puhastame Emajõe Tartu piires, arendame veeturismi Emajõel ja Peipsi järvel. Igal aastal tunnustus ja preemia kõige rohkem uusi töökohti loonud Tartu ettevõtjale.

• Reformierakond

Koostöös erasektoriga arendame välja Sepa jalgpallikompleksi ja renoveerime Annemõisa staadioni. Terviseradade ja parkide juurde paigaldame treenimisjuhistega välitrenažöörid. Koostöös erasektoriga ehitame Tähtvere spordiparki ja Anne kanali äärde uued pesemis- ja riietumisvõimalustega abihooned. Kavandame Raadile vanatehnikamuuseumi ja filmipaviljoni, mis avab võimaluse hakata Tartus arendama täiesti uut loovtööstuse haru. Renoveerime ajaloolised ratsarügemendi hooned. Koostöös Eesti Raudtee ja ettevõtjatega asume kavandama sadama raudteeharu kasutuselevõttu auto- ja kergliiklusteena.

• Keskerakond

Toetame kodanikualgatust skautide ja gaidide meditsiinialaste algteadmiste suurendamisel. Teeme ettepaneku muuta alkoholimüügi seadust, et alkohol ei oleks enam kättesaadav igas toidupoes ega tanklas. Toetame alaealistele alkoholi müünud ettevõtetelt alkoholimüügi loa äravõtmist. Alustame munitsipaalkorterite ehitamist noortele spetsialistidele ja noortele peredele, et noored ja haritud inimesed ei peaks elukohaprobleemide tõttu Tartust ära kolima. Rajame Tartusse nüüdisaegse linna kultuurimaja. Analüüsime linnale kuuluvate SA Tartu Sport, SA Tähtvere Puhkepark ja OÜ Aura Veekeskus tegevust ning ühendame need vajaduse korral üheks asutuseks. Toetame pallimängudes ka linna esindusnaiskondade loomist.

• Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Alustame riigiga läbirääkimisi, et tihendada lähirongiliiklust Jõgeva, Elva, Valga ja Põlvaga. Soovime, et Tartus valitseks akadeemilisele linnale omane multikultuursus ja tolerantsus. Vähendame lasteaia toidupäeva maksumust. Kooliuuendust tuleb Tartus jätkata, pöörates järgnevatel aastatel peatähelepanu heade ja ühtlaselt tugevate põhikoolide arendamisele, sest see loob aluse õpilase arenguks. Kodule lähim kool peab saama laste ja vanemate esimeseks eelistuseks. Maksame igale õpilasele (kuni kesk- või kutsehariduse omandamiseni) kooliaasta alguses stardiraha 50 eurot.

• Vabakund

Linna juhtimises osaledes tagame heade ideede läbikaalumise ja rakendamise sõltumata nende esitajast. Me ei allu erakondlikele võimumängudele, vaid esindame kohalike kogukondade huve. Linnavalitsuse töö parandamiseks loome süsteemi, mille abil saavad linnaelanikud anda ametnike tööle tagasisidet ja hinnangut. Tartu moodsaks vabalinnaks! Tahame luua avatud ja solidaarse, isiklikku vabadust austava ja tulevikku vaatava rohelise Tartu, mis on oma mõtetes julge ja otsustes vaba. Tahame luua linna, mis teeb oma kohalikud otsused keskvõimust sõltumata. Et teha Tartu rahvusvahelise ettevõtlus-, teadus- ja õpikeskkonnana avatumaks töötajatele, teadlastele ja üliõpilastele, teeme asjakohase info linna ja riigi teenuste kohta kättesaadavaks siin enamlevinud võõrkeeltes.

• Isamaaline Tartu Kodanik

Hoiame Tartus rohelist ja loodussäästlikku elukeskkonda.

Loome Tartu koolidele võimaluse kasutada 3D-printereid, mis arendavad noorte tehnilist taipu ja loovat mõtlemist. Elavdame väikeettevõtluse arengut soosivate hoiu-laenuühistute tegevust, et suurendada tartlaste tööhõivet ja Tartu majanduslikku heaolu. Määratleme koostöös ettevõtjatega Tartu tööstusparkide arenguvajadused. Säilitame Tartus traditsioonilise turu ning toome turu kord kuus Raekoja platsile. Leevendame annelinlaste parkimisprobleeme, rajades Annelinna tasuta parklaid. Loome linna poolt paremad tingimused, et taastuks Tartu-Pihkva laevaühendus.

• IRL

Teeme linnaga asjaajamise lihtsamaks. Dokumentide menetlemine saab osalistele jälgitavaks. Loome selged reeglid ning muudame asjaajamise nii linnamajanduse kui ka ettevõtluse osakonnas kiireks. Jälgime, et detailplaneeringute menetlemine toimuks kiiresti ning et peetaks kinni tähtaegadest. Aitame kaasa Tartus suurt potentsiaali omava IT-ettevõtluse arendamisele. Toetame riigiasutuste ümberkolimist Tartusse. Tasume pärast kõrgkooli lõpetamist Tartusse töötama jäävale noorele õppelaenu osamakseid kolme aasta jooksul. Ehitame Lille maja ja Anne noortekeskuse. Maksame igale 1. klassi minevale lapsele aabitsatoetust.

• Ühendatud Vasakpartei

Ülioluliseks peame eeskätt järelkasvu päästmist meelemürkide (tuleks trahvida sõna «mõnuained» avaliku kasutamise eest!) ja kasvava kuritegevuse küüsist. Tahame leida võimalusi ranitsatoetuse taastamiseks vähemalt kuni keskmise sissetulekuga peredes ning alla 300-eurost pensioni saajatele jõulutoetuse maksmiseks. Üle 63-aastastel pensionäridel ja õpilastel kolme või enama lapsega peredest peab olema tasuta ühistranspordi kasutamise õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles