Kurt noormees pürib volikokku

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadist Jari Pärgmat huvitab majandus, organisatsioonitöö ja poliitika. «Minul on kurdina elamise kogemus, mida ühelgi kuuljal ei ole,» lausub ta. «Olen veendunud, et väikeste gruppide arvamusi ei saa alla suruda.»
Sotsiaaldemokraadist Jari Pärgmat huvitab majandus, organisatsioonitöö ja poliitika. «Minul on kurdina elamise kogemus, mida ühelgi kuuljal ei ole,» lausub ta. «Olen veendunud, et väikeste gruppide arvamusi ei saa alla suruda.» Foto: Margus Ansu

21-aastane Jari Pärgma ütleb, et ta ei tea, kas varem on Tartus kohalikel valimistel kunagi kandideerinud mõni kurt inimene, aga seda kinnitab ta küll, et neil valimistel on ta ainus.

Jari Pärgma võtab reporteri tere vastu tummalt noogutades, aga laia naeratusega. Ta vaatab teraselt oma kaasvestleja suu peale ning jutu jätkuks viipab märke, millest kuuljalgi pole keeruline aru saada: jah muidugi, ilm on täna suurepärane!

Intervjuu leiab siiski aset viipetõlgi Liina Paalese vahendusel. Pärgma märgib, et kuigi kurdid on suurepärased huultelt lugejad, läheb keerulisemate teemade korral suur osa infost ikkagi kaduma ning ainult tõlk tagab kurdi ja kuulja vahel sajaprotsendilise suhtluse.

«Ma arvan, et ma olen üdini positiivne inimene, kogu aeg lustlik ja humoorikas. Samas range ja õiglane,» sõnab Pärgma. «Sõbrad on öelnud, et ma olen nagu naerupall, sarmikas ja natuke karismaatiline.»

Varjust künkale

Jari Pärgma õpib Tallinna ülikoolis haldusjuhtimist ja ärikorraldust ning ütleb, et ülikool on talle sel sügisel samuti üks suur algus ning kõik sõltub õppejõust, kuidas ta oma aineid vastama hakkab.

Jari Pärgma on Tartu Kurtide Ühingu esimees ning tegev Eesti Kurtide Noorte Organisatsioonis. Ka on ta kaasa löönud Tartu noortevolikogu töös. Kui valimised hakkasid lähenema, uuris ta, kas kandideerijate seas on ehk juba kedagi, kes esindaks temataolisi või teisi erivajadusega inimesi.

«See on jah üks väga julge samm minul, et kandideerida,» nõustub Jari Pärgma. «Ma saan rääkida aga nende inimeste eest, kelle hulka ma kuulun. Mina seisan selle põhimõtte eest, et inimeste väärikust tuleb austada ning erinevate gruppide arvamusi ei saa alla suruda.»

Jari Pärgma tunnistab, et enesereklaamiga ta tegelnud ei ole. Isegi osa ta sõpru ei teadnud tema kandideerimisest algul midagi.

«Ma ei ole hea enesekiitja, et mina ja mina! Et vali mind, et ma annan kommi ka ja pean sind meeles surmatunnini. Ma mõtlen, et äkki saab teistmoodi – vaikselt ja viisakalt,» räägib Pärgma. «Intervjuu teiega, see on hoopis teine asi. Ehk toob see mind natuke varjust välja künka peale.»

Tartu linnavolikogu praeguse esimehe Mihhail Lotmani veendumuse kohaselt peaks juhul, kui volikogu liikmeks osuub kurt inimene, maksma volikogu viipekeele tõlgi eest täiel määral. «Mis puutub aga kurdi inimese panusesse volikogus, siis selle väärtus sõltub eelkõige inimesest, mitte tema puudest,» märkis Lotman.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder lisas, et kui rahvas valib oma esindajaks kurdi inimese, siis tuleb volikogu liikme teenindamine selles osas, et ta saaks volikogu tööst täiel määral osa võtta, linnal ära korraldada.

Küsimuse peale, kas selle korraldamine võib Tartus osutuda probleemiks, vastas linnavolikogu kantselei juhataja Ülle Saar, et kindlasti mitte.

Julgustajateks on kuuljad

Jari Pärgma ütleb lõpuks, et mõnikord kurdid kardavad, et kuuljad mõtlevad seda, et kurdid ei saa hakkama. Ta on väga tänulik, et teda on julgustanud kandideerima just paljud kuuljad inimesed.

«Ma loen suu pealt võrdlemisi hästi. Suhelda saab veel meili teel ja sotsiaalvõrgustikes, ka telefoniga sms-e saates,» arutleb ta. «Kui vaja, on mul tõlk kaasas. Euroopa Parlamendiski töötab muide üks täiesti kurt liige.»

Copy
Tagasi üles