Kuhu kaob naiste aeg ja kuhu küll kulub niit?

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere päevakeskuse käsitööringis kaasa lööv Miralda Mändoja uuris Tartu laulupeomuuseumis avatud Tartu käsitööklubi näitusel Lille Majas käsitööd õpetanud Virve Valt­mann-Valdsoni vaipa, mille tegemiseks kulus palju aega ja niiti.
Tähtvere päevakeskuse käsitööringis kaasa lööv Miralda Mändoja uuris Tartu laulupeomuuseumis avatud Tartu käsitööklubi näitusel Lille Majas käsitööd õpetanud Virve Valt­mann-Valdsoni vaipa, mille tegemiseks kulus palju aega ja niiti. Foto: Andres Ehrenpreis

Kuhu kaob naiste aeg? Eks suurem osa sellest kulub tööl, kodus, köögis ja aias. Aga mitte ainult. Laulupeomuuseumis on üleval Tartu käsitööklubi näitus, mille tööd on nõudnud tegijatelt palju aega ja kannatlikkust.


«Nii suurt vaipa pole ma kunagi teinud,» tunnistas laulupeomuuseumis endise käsitööõpetaja Virve Valtmann-Valdsoni tikitud sadade suuremate ja väiksemate kirevate õitega vaipa uurinud Tähtvere päevakeskuse käsitööringi liige Miralda Mändoja.



Väga ilus töö, kiitis ta silma järgi hinnates poolteist meetrit korda kaks meetrit suurt vaipa.



«Siin on kõik ilusad asjad,» lisas 15. aastapäeva tähistava Tartu käsitööklubi näituse «Kunst – kunstkäsitöö – käsitöö» näituse avamisele tulnud Miralda Mändoja. Tema töid näituse 91 eksponaadi hulgas ei ole.



«Eks ma teen kõike,» rääkis Tähtvere päevakeskuse käsitöönäitustel oma näputöid näitav Miralda Mändoja. «Enne surma õppisin veel makramee ära. Nüüd on nii põnev seda teha.»



«Mulje on päris hea,» kiitis väljapanekule kiire pilgu heitnud Tartu käsitööklubi üks asutajaid Malle Mardiste. «Näiteks nahk ja niplispits on võrratud. Palju töid on teinud profid.»



Malle Mardiste on näitusele toonud vanas unustuse hõlma vajuvas tehnikas tehtud kõlavööd ning nõelviltimis­tehnikas valminud meie lastekirjandusest tuntud tegelased Lotte, Sipsiku, Anu, Krõlli ja Poku.



Suurema osa töödest ongi teinud kunstnikud või oma ala suured meistrid, kuid esindatud on ka harrastajad, ütles Tartu käsitööklubi juht Tiina Konsen. Näha saab näiteks tekstiilikunstnik Anu Raua nelja uusimat vaipa, Antoniuse Gildi lapikoja meistri Hilja Sepa, väga nimeka lapitöömeistri Aina Kirsipuu ning niplispitsi rahvusvahelistel konkurssidel auhindu noppinud niplaja Liia Looga töid.



«Väljas on kõike, nii tekstiili, nahka, keraamikat kui ka metallehistööd,» andis näitusest ülevaate Tiina Konsen. Kunstnikke, käsitöömeistreid ja harrastajaid ühendava Tartu käsitööklubi eesmärk ongi tutvustada näituste, ettekandepäevade ning seminaridega käsitöö ja kunsti kokkupuutepunkte ja võimendada ühisosa.



Lihtsamalt öeldes tähendab see püüdlemist tõelise kunstkäsitöö poole.



Tartu käsitööklubi näitust saab Jaama 14 asuvas laulupeomuuseumis uudistada 24. aprillini. Muuseum on lahti teisipäevast laupäevani kell 12–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles