Tartu teadlaste andmebaas selgitab seente ja taimede seoseid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seened
Seened Foto: Margit Ninat

Taime ja seene kooselu uurivad Tartu Ülikooli teadlased lõid andmebaasi, mille abil on võimalik teada saada, milline seen millise taimega koos elab ja kuidas neil kasvada aitab.


Juba viis aastat on Tartu Ülikooli teadlased enda ja kolleegide töödest kokku kogunud andmeid ja välja töötanud mikroskoopiliste seente andmebaasi, millega saaks ülevaate, millisest riigist või missuguste taimede juurest on neid taimede eluks vajalikke seeni leitud. Seened on Maa ökosüsteemis äärmiselt oluline osa, sest teadlaste sõnul 90 protsenti maismaataimedest ilma seenteta hakkama ei saa, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat»..

Tartu Ülikooli bioloogilise mitmekesisuse tippkeskuse teadur Maarja Öpik näitas reporterile jänesekapsast, mis sisaldab oma juurtes arbuskulaarset mükoriisat ehk neid mikroskoopilisi seeni, mis aitavad sellel taimel mullast toitaineid ja vett imada. Tõsi, teadlaste uuritavad seened on nähtavad vaid mikroskoobi all ja korviga neid koju ei too, kuid seen on seen ja tema ülesanne üks ja seesama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles