Jäähoki on kõige ägedam!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jess! Värav! Kajaka poiste siht on aastate pärast skoorida juba Kalev-Välgu ridades. Ja miks mitte ka NHLis.
Jess! Värav! Kajaka poiste siht on aastate pärast skoorida juba Kalev-Välgu ridades. Ja miks mitte ka NHLis. Foto: Sille Annuk

«Mis jalgpall? Seal ei või kehaga üldse mängida! Hokis ikka sõidad – prrhh! – poorti, poort laiaks!» kirjeldab üks Kajaka poiss ilmekalt hoki eeliseid.


Hokiklubis Kajakas treenib sadakond poissi. Lisaks Kajakale saab Tartus hokit õppida ja harrastada veel SK Rüütlis (ligi 60 poissi).

Kõige noorem seltskond Kajakas on aastatel 2003–2005 sündinute treeningurühm. On ka kolmeaastaseid, 2006. aastal sündinud  tulevasi Wayne Gretzkyid. Vanemad, B-klassi paremad poisid treenivad juba koos Tartu esindusmeeskonna Kalev-Välguga (Kajakas on Välgu farmklubi).

Kõrged sihid

Tartu Postimehe külaskäigu ajal vihistasid litrit 10–12-aastased poisid.

«Mul käib kaheksas aasta, mul neljas, mul viies!» kõlab järjestikku, kui staažikas äss keegi on.

«Jäähoki on kõige ägedam,» kiidetakse üksmeelselt valitud ala. Ehkki keerulist on ka, söödud ja visked olevat tehniliselt kõige raskemalt kätte tulnud.

Sihid on poistel kõrged: Tartu Kalev-Välgust NHLini. Ka eeskujud on sama nimekad. «Dominik Hašek!» käib väravavaht Georg Simon Mahla kibekiirelt välja oma iidoli. Ka Mahla särgiseljal ilutseb Tšehhi koondise ja NHLi ühe kindlaima puuriluku nimi.

Hokihuvi on Kajaka vanemtreeneri Oleg Särki sõnul pärast  Lõunakeskuse liuvälja valmimist järjest kasvanud. «Tingimused on head. Ilmast me ei sõltu. Vanasti oli ikka nii, et kui oli soe, treenida ei saanud,» ütleb 37 aastat hokiga tegelenud Särki.

Ent ka Lõunakeskus on juba kitsas. «Seitsmest hommikul tehakse lahti ja lõpetame pool kaksteist öösel,» kirjeldab treener. Laste trennid küll hilisõhtule ei jää, siis ajavad litrit taga täiskasvanud harrastajad.

Tähtsaim on tahe

Särki on kindel, et vaja on veel ühte jäähalli ja ka seal ei jääks kasutusaegadesse auke.

Siiski pole Särki sõnul hoki Tartus populaarseim spordiala. Jalgpall võtab rohkem poisse ära. Paraku on ka vutiväljakuid Tartus rohkem kui hokijääd.

Lisaks hokipoistele kasutavad Lõunakeskuse libedat kolm iluuisutajate klubi, veel peetakse seal kahes liigas harrastajate meistrivõistlusi.

«Mine joo,» ütleb Särki poisile, kel  litri tagaajamisest keel kuivamas, ja kamandab ülejäänud trennilised ümber jääle seatud autokummide triblama.

«Suureks tegijaks kasvamisel on kõige tähtsam tahtmine,» vihjab Särki hokimängija eelduste kohta. «Meil on väga tehniline ala – trennis arened. Kui jätad ühe nädala vahele, oled arengus juba maha jäänud.»

Hoki probleem on küllalt kallis varustus. Algajaile maksab see 2000–2500 krooni. Selle varustusega ajab 2-3 aastat läbi. Professionaalsuse kasvades tuleb arvestada suuremate väljaminekutega. Tõsisemate mängumeeste hokikepi hind algab 1000 kroonist, uisud 5000, pükste ja kinnaste hinnad umbes 1500 kroonist, pluss igasugu kaitsed, millele kulub samuti neljakohaline summa.

Trenn iseenesest ei ole kallis. Kajakas maksab see 400 kr kuus ja trennid on väiksematelt neli, suurematel viis korda nädalas.
«Korjake kummid ära! Hakkame mängima!» hüüab Särki. «Rohelised siniste vastu.»

«Möödunud aastal saime eestikatel neli komplekti medaleid, kaks hõbedat ja kaks pronksi,» räägib Särki poiste saavutustest. Ka tänavu võib loota mitut medalit.

Kajakal on leping Valmiera klubiga, et paremad poisid mängivad Läti meistrivõistlustel.

Treener Aleksei Bogdanov on Eesti U-18 koondise teine treener. Ka koondise peatreener Juri Rooba on Tartu kasvandik. Seegi näitab Tartu hoki taset.

Tase võiks Särki sõnul siiski kõrgem olla: «Meie ümber on tugevad hokiriigid Läti, Venemaa, Soome, Rootsi – meie siin keskel oleme neist nõrgemad. Eestis ei ole veel võimalik saada head hokitreeneri haridust.»

Hokiklubi Kajakas
• Tartu esindusmeekonna Kalev-Välk farmklubi.
• Treenerid Oleg Särki, Märt Räli, Ivan Loginov ja Aleksei Bogdanov.
• Treenib sadakond last.
• www.kajakas.net

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles