Suri maaülikooli külalisprofessor Henri-Charles Dubourguier

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikoolis töötas Prantsusmaalt pärit professor Henri Charles Dubourguier bio- ja keskkonnakeemia laboris, mis keskendub heinast metaangaasi tootmise uuringuile.
Maaülikoolis töötas Prantsusmaalt pärit professor Henri Charles Dubourguier bio- ja keskkonnakeemia laboris, mis keskendub heinast metaangaasi tootmise uuringuile. Foto: Siim Kumpas

Möödunud neljapäeval suri pärast rasket haigust Eesti Maaülikooli armastatud külalisprofessor ning Prantsusmaa teaduse, kultuuri, kulinaaria, galantsuse suursaadik Eestis laiemalt Henri-Charles Dubourguier.


Dubourguieri kolleegid Eestist, maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudist mäletavad professorist eelkõige seda, et ta oskas näha ja hinnata Eestimaa väärtusi, mille suhtes tavaeestlase tundlikkus on tuhmunud.



Maaülikooli valis Dubourguieri Eesti ja Prantsusmaa teadussidemete loomise eest 2004. aastal audoktoriks. Professorile hakkas aga Eesti nii meeldima, et tuli siia tööle ning tõmbas maaülikoolis käima hulga teadusprojekte. Kuni viimase ajani oli ta maaülikooli bio- ja keskkonnakeemia labori juhataja. Just selles laboris said alguse uuringud, kas, kuidas ja kus toota Eestis biogaasi.



Henri-Charles Dubourguier sündis 1948. aastal Prantsusmaal. 1972. a kaitses ta teaduskraadi biokeemia alal. Aastatel 1975-1976 õppis Dubourguier Pasteur’i instituudis mikrobioloogiat ja immunoloogiat, kaitstes 1977. aastal doktoriväitekirja teemal «Importance of E.coli enterotoxins in neonatal calf diarrhoea» Clermont-Ferrand’i ülikoolis. Oma teadlaskarjääri alustas ta INRA-Clermont-Ferrand’is veterinaaruuringute alal.



Dubourguier oli ajavahemikus 1981-1988 Lille’is Prantsuse Riikliku Agronoomia Uurimisiinstituudi (INRA) teadusdirektor ja Lille’i Ülikooli mikrobioloogia professor. Ajavahemikus 1993−2008  töötas ta Lille'i Kõrgemas Põllumajandusinstituudis (ISAs - Institut Supérieur d’Agriculture) keskkonnateaduste professorina. 2004. aastal omistati talle Eesti Maaülikooli Doctor Honoris Causa tiitel. Alates 2006. aastast töötas professorina Eesti Maaülikoolis. 2007 avati EMÜ-s biogaasilaboratoorium, mille teaduslik juhendaja oli prof Dubourguier.



Dubourguier töötas külalisõppejõuna mitmes välisülikoolis Hispaanias, Brasiilias, Taanis, Uruguays, USAs, Hiinas ja Eestis. Ta oli Prantsuse Mikrobioloogiaühingu, Ameerika Mikrobioloogiaühingu, New Yorgi Teaduste Akadeemia ja Rahvusvahelise Metanogeenide Taksonoomia komitee liige. Ajavahemikus 1996-1997 kuulus ta Prantsuse Teaduste Akadeemia reostatud muldade töögruppi.



Professori juhendamisel on kaitstud 17 doktori- ja 20 magistriväitekirja. Talle kuulus neli loomavaktsiini patenti aastatest 1979–1984, lisaks avaldas ta rahvusvahelistes teadusajakirjades üle 80 artikli.



Alates 2007. aastast oli Dubourguier põhijuhendajaks neljale EMÜ doktorandile.



Oma igapäevase tegevusega tõstis professor Dubourguier oluliselt ka maaülikooli nähtavust ning kompetentsi mitmetes EMÜ-le olulistes valdkondades (keskkonnakaitse, taastuv energeetika, säästev areng, õppetöö rahvusvahelistamine jne). Dubourguieri eestvedamisel ja osalusel toimusid EMÜ-s paljud rahvusvahelised seminarid, koostöö- ja rakendusprojektid.



«Jääme leinama suurepärast sõpra, kolleegi ja õpetlast, kelleta on raske edasi minna. Vaatame tänutundes tagasi kõigele väärtuslikule, mida Henri-Charles Dubourguier nii palju suutis meile õpetada ja anda,» märgivad tema kolleegid maaülikoolist.



Hüvastijätt professor Henri-Charles Dubourguier´ga toimub teisipäeval, 16. märtsil  kell 15.30  Tallinna krematooriumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles