Maratonil sadas isiklikke rekordeid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Ivanov võitis linnamaratoni 42-kilomeetrise jooksu lõpus vaevanud krampide kiuste.
Ivar Ivanov võitis linnamaratoni 42-kilomeetrise jooksu lõpus vaevanud krampide kiuste. Foto: Margus Ansu

Tartu 2. linnamaratoni võitis Võru mees Ivar Ivanov ajaga 2:34.27, talle järgnesid lätlane Valdis Nilovs ja tartlane Rait Ratasepp. Mullu kolmanda koha andnud isiklikku rekordit parandas Ivanov üle kolme minuti võrra.

Kui 42-kilomeetrise maratoni esimese poole jooksid Ivanov ja Nilovs koos ning veel 21. kilomeetri vahefinišis oli ees lätlane, siis 25. kilomeetril asuva viienda toidupunkti lähistel Veibri küla kruusasel lõigul kiirendas Ivanov ja hakkas vahet kasvatama. Ihastesse jõudes oli vahe veninud juba paarisajameetriseks.

Laupäevane maraton oli Ivanovile viies ja võitu hindas ta senise elu suurimaks. «Läti poiss hakkas kohe vedama ja algus oli minu jaoks isegi veidi liiga kiire, aga läksin kaasa,» kirjeldas võitja jooksu käiku.

Finišijoone ületas Ivanov reipalt, mis ei vihjanud kuidagi jooksu lõpuosas peetud võitlusele. Nimelt vaevasid teda viimastel kilomeetritel kõhukrambid, mis mõneks hetkeks isegi jalutama sundisid.

Krampide põhjuseks arvas ta olevat pika hooaja ja selle, et kuigi maraton talle sobib, ei valmistu ta selleks eraldi, vaid on spetsialiseerunud pigem 5000 ja 10 000 meetri jooksule.

Ivanov rääkis, et tundis esimest korda võiduvõimalust siis, kui eelviimases joogipunktis hüüdis talle kaasa elanud sugulane, et vahe lätlasega on kasvanud neljaminutiliseks.

Samas märkis ta, et kuna maraton on väga ettearvamatu ja kindel ei saa olla enne finišijoont, siis oli tal ka krampidega võideldes väikene hirm, et Nilovs püüab ta kinni.

«Üritasin siis ikka sörkida, aga krambid ei lasknud. Õnneks oli neljaminutiline edu piisav,» selgitas ta.

Et aeg tuleb lausa kolm minutit parem, kui eelmisel aastal, Ivar Ivanov oodata ei osanud.

Ta ütles, et millegipärast sobib talle Tartu linnamaratoni kurviline ja tõusudega rada hästi. Segavaks asjaoluks pidas ta sel korral hoopis tuult.

Eelmisel aastal end 10. kohale jooksnud lätlane Nilovs ületas finišijoone võimsa hüüdega, justkui oleks võitnud olümpiamängud, langes põlvili ja suudles Raekoja platsi munakive.

Käed rock-staari kombel püsti, tänas ta ümbritsevat publikut ja oleks ilmselt uuele tiirule läinud, kui vabatahtlikud teda kaamera ette poleks juhatanud. Oma mullust aega parandas mees ligi 20 minutiga, tulemuseks 2:38.30.

Et lõunanaabri emotsioonid olid laes, tõendab ka tõik, et korraldajate ingliskeelsetele küsimustele vastas ta lätikeelsete juubeldustega, millest võis mõista omadussõnu «super» ja «fantastiline».

Kolmandale kohale jooksis end mullune kaheksanda koha omanik Rait Ratasepp, kes lootis joosta alla kolme tunni. Ajaga 2:45.40 oli ta väga rahul ja märkis, et kuigi algusest peale oli hea tunne, ei osanud ta kolmandat kohta oodata. Võimalus konkurendid maha raputada avanes 28. kilomeetril.

Märkimist väärt on see, et neljandaks jooksis end muidu rattasadulas häid tulemusi näidanud Rene Mandri, kes ületas oma senise isikliku rekordi lausa 40 minutiga.

Linnamaratoni parim naine Mari Boikov oli ajaga 3:03.11 üldarvestuses 16. Ta ütles, et kuna kuu eest jooksis ta Tallinnas maratoni ajaga 3:08, siis läks nüüd kolme tunni piiri proovima, aga lõpp oli väga raske, sest jalad läksid kangeks.

«Tartu rada on igatahes huvitavam kui Tallinnas, see Pirita tee on ikka masendav,» rääkis Boikov ja lisas muiates, et Lossi tänava tõus on rajale planeeritud ilmselt ikka kiusu pärast.

Tartu linnamaratoni

poolmaraton (21,1 km)

1. Raivo Alla (1:11.23)

2. Kristo Reinsalu (1:13.57)

3. Rauno Laumets (1:14.28)

• Kiireim naine (üldarvestuses 22.) Sigrid Valdre (1:31.01)

• Jooksu läbis 297 inimest.

Tartu sügisjooks

(10 km)

1. Kaur Kivistik (aeg 32.37)

2. Dmitri Aristov (32.44)

3. Andrus Lein (32.55)

• Kiireim naine (üldarvestuses 41.) Ksenija Savtšenko (41.26)

• Jooksu läbis 767 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles