Teeline leiab kosutust kivimüüride tagant

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suured aknad muudavad väikese söögisaali valgusküllaseks, kuid läbi nende akende on mõnus vaadata ka väljas möllavat lumetormi või nautida päikeseloojangut.
Suured aknad muudavad väikese söögisaali valgusküllaseks, kuid läbi nende akende on mõnus vaadata ka väljas möllavat lumetormi või nautida päikeseloojangut. Foto: Risto Mets

Veel mõne aasta eest ei püüdnud vanad kivimüürid Tartu-Valga maantee ääres Kirepil kellegi pilku. Nüüd on seinad saanud peale uhke punase katuse ning müüride vahel on leidnud koha Savikoja kõrts.


Ehkki seinad ja põrand on kivist, niisamuti baarilett ja nurgas laiutav kamin, pole ka talvisel ajal tuppa astudes jälgegi kontidesse pugevast rõskusest. Ruum on soe ja tunne hea – nagu oleks jõudnud külla vanale tuttavale.

Menüü on ühest küljest üsna napp, kuid arvestades, kui raske võib olla söögikohta pidada kaugel linnadest ja suurematest küladest, pole valikule ka midagi ette heita.

Suppidest on saada seljankat ja Moskva borši. Menüüs on ka viis praerooga ja pelmeenid.
Kõige kallim roog on 145 krooni maksev veinimarinaadis lambaliha. Salatisõprade peibutamiseks on menüüs vitamiinisalat ja vorstisalat.

Lastele pakub pererahvas kolme sorti kõhutäidet, need kõik sisaldavad friikartuleid ja kõrvale kas ketšupit, viinereid või kalapulki. Nooremad einestajad, kellele friikartulid ei maitse, leiavad suupärase ehk magustoitude seast. Valida saab jäätist, pannkooke jäätise, moosi või meega või jäätisekokteili.

Kiire teenindus


Teenindus on sõbralik ja heatahtlik ning toit jõuab lauda isegi kiiremini, kui võtab aega maakivise interjööri, vanaaegsete tööriistade ning kappide ja riiulite silmitsemine.

Mahe sealiha (95 krooni) on pehme, mahlane ja maitsev. Šašlõkk (95 krooni) tuli grilli asemel küll pannilt, kuid liha maitse paneb süljenäärmed meeldivalt tööle. Fritüüris üleküpsetatud kartul ja rohke, kuid igavavõitu kapsasalat tekitavad vähem emotsioone.

Kui teenindusele üldse midagi ette heita, siis seda, et enne maasikajäätise serveerimist võiks küsida, kas kunde ei sooviks pannkookide peale hoopis vanillijäätist.

Pannkoogiports koos roosade jäätisepallidega on aga nii suur, et lapsed ei jõua seda ka kahepeale ära süüa. Kas 35 krooni kahe pannkoogi ja kahe jäätisepalli eest on õiglane hind, jäägu igaühe enda otsustada.

Soe ja kodune koht


Iga ümmarguse laua ümber on kuus tammist tooli ning kuna laudu on kolm, mahub korraga einestama kuni 18 inimest.

Suvisel hooajal mahub kostilisi ära rohkemgi, sest õues poolemeetrise lumekoorma alla peitunud lauad-pingid on siis külaliste käsutuses.

Savikojast lumetuisku lahkudes koidab ühtäkki tõdemus, et kõigi toidukohtade väärtus ei seisnegi tingimata selles, kui rikas on menüü või kui läbimõeldud on sisekujundus. Sel hetkel näib hoopis olulisem, et kõledal talvepäeval on teelist ootamas üks soe ja kodune koht.

Savikoja kõrts
(Kirepi küla, Rõngu vald, Tartumaa)

Hinnatud kümnepalli­süsteemis
• Miljöö 8
• Teenindus 6
• Toit 5
• Hind 4
Keskmine: 5,75

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles