Reiniku kool ootab rahu tuppa külla

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reiniku kooli huvijuht Liina Sauk (vasakul) ja ajalooõpetaja Karolina Antons kinnitasid Tartu rahu toas, et nende koolis on Tartu rahu igapäevaelu lahutamatu osa.
Reiniku kooli huvijuht Liina Sauk (vasakul) ja ajalooõpetaja Karolina Antons kinnitasid Tartu rahu toas, et nende koolis on Tartu rahu igapäevaelu lahutamatu osa. Foto: Sille Annuk

Rahu tuba teab Reiniku gümnaasiumis igaüks, homme on aga ka linnarahval võimalus vaadata ruumi, kus Eesti ja Venemaa 90 aasta eest rahu tegid, ja üle aastakümnete on selles toas ka lepingu originaal.


Poolteist aastat on Reiniku kool ajalooõpetaja Karolina Antonsi eestvedamisel pingutanud Tartu rahu toale väärilise sisu andmise nimel. Eesti iseseisvumise oluliseks teetähiseks olnud dokument pandi kokku ja sai allkirjad Vanemuise 35 asuvas majas, mis on 2008. aastast Reiniku gümnaasiumi vanemate klasside koolimaja.

Alustada tuli üsna nullist, sest koolihoone teisel korrusel olevas ruumis ei ole säilinud rahudelegatsioonide töötamise päevast praeguseni midagi. Ehk ainult aknaavad on samad, millest noorukese Eesti Vabariigi ja bolševistliku Venemaa diplomaadid mõtiskledes välja vaatasid.

Meeleolu, mitte tõelisus


Maja põles tühjaks Teises maailmasõjas ja lammutati uuesti tühjaks hiljutise remondi ajal.
Hoone ruumiplaan on muutunud. Lopsaka sisekujunduse asemel oli «selles» toas steriilne eurokabinet. Ainult fassaad on endine.

Tuntud fotolt, kus delegatsioonid laua ümber istuvad ja mille suurendatud koopia on nüüd toa põhilisi eksponaate, palus Antons Tartu Kõrgemas Kunstikoolis haritud restauraatoritel kopeerida bordüüri toale tõepärasema ilme andmiseks.

Remondi käigus on akende ees olnud rulood asendatud volangides tekstiiliga ja Tartu linnamuuseumis hoiul Tartu rahu laua järgi on lastud teha tume massiivne ovaalne laud.

Ühes seinas on Eesti delegatsiooni juhi Jaan Poska portree ja läinud nädalal sai seintele ka kahe stendi jagu Tartu rahu teemalist väljapanekut.

«Et see on ka meie kooli õpetajate tuba, ei tahtnud me, et siin oleks surnud muuseumituba, kus midagi katsuda ei tohi. Oleme üritanud teha ilusa toa, kus on aga ka jäädvustatud Tartu rahu,» selgitas An-tons.

Ta lisas, et sügavat teadust neid stende koostades tehtud ei ole – on jutustatud ja näidatud põhilist, mida Tartu rahust teadma peaks.

Alguses olid plaanid suuremad ja tahtmine väljapanekuga ära jutustada kogu Eesti iseseisvumise lugu, mille lõppakordiks oli rahuleping. Kuid siis tuli arusaamine, et see oleks ülekohtune õpetajate suhtes, kes pidanuksid kogu aeg muuseumis olema.

Poolkinnine tuba


Kõik plaanid ei ole siiski veel teoks saanud. Reiniku kooli direktor Toomas Samm ütles, et kool on nõuks võtnud rahu toa valgustuse ümber ehitada. Ajastutruum oleks kena lühter.

Tartu rahu tuba on ikkagi Reiniku kooli õpetajate tööruum, nii et lihtsalt uksele koputada ja uudistama tulla hästi ei passi.

Homme on aga see päev, kus kool on oma elukorralduse seadnud suure tähtpäeva järgi ja pääs rahu tuppa on kõigile prii.

Üheks päevaks on sealsamas kadettide valve all väljas ka rahulepingu originaal.

Tartu rahu
90. aastapäeva tähistamine homme

• Pärgade asetamine
8.15 Vabadussõja monumendi juurde Pauluse kalmistul
8.30 Lõuna-Eesti vabastajate mälestussamba juurde Raadi kalmistul
8.45 Julius Kuperjanovi hauale Raadi kalmistul
9 Tartu vabadussamba Kalevipoeg juurde
• 11 Tartu rahulepingu sõlmimise toa avamine (kutsetega)
• 13–19 Tartu rahu tuba külastajatele lahti
• 12 Kõnekoosolek Vanemuise 35 kõrval
• 13 Konverents «Üliõpilased Vabadussõjas» Tartu Ülikooli aulas
• 14.40 Ettekandepäev linnamuuseumis
• 17.30 Jaan Poska mälestusmärgi avamine Vanemuise 35 kõrval

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles