Viie kooli juures võib jälle kossu mängida

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstigümnaasium on üks vähestest koolidest, mille üks palliplats sai uued korvpallilauad ja -rõngad.
Kunstigümnaasium on üks vähestest koolidest, mille üks palliplats sai uued korvpallilauad ja -rõngad. Foto: Kristjan Teedema

Ööd on siin jälle mustad ja pea tuleb lumigi maha, kuid hea on teada, et soovi korral juba nüüd ja kevadel kindlasti saavad väiksed ning suured tartlased mõne kooli juures avalikel spordiväljakutel jälle korvpalli mängida.

Läinud nädala keskpaigas seati komplekt uhiuusi korvpallilaudu ja -rõngaid üles kunstigümnaasiumi ja Tamme gümnaasiumi palliväljakule. Hiljemalt oktoobri keskpaigaks on kolm komplekti varustust paigas ka Descartes´i lütseumi ja kommertsgümnaasiumi ühistel palliväljakutel.

See on samm edasi, sest kevadel Tartu Postimehes ilmunud avalikest spordiväljakutest rääkinud lugu oli üsna trööstitu: pallimängijaid meil jätkub, koolide juures on ka paremas või viletsamas seisus väljakud, aga korvilaudadest ja -rõngastest on seal alles vaid mälestus.

«Meil olid palliväljakul varem ajast ja arust vanad korvpallirõngad,» rääkis Tamme gümnaasiumi noorema astme õppejuhataja Karmen Adov. «Inimesed käivad siin õhtupoolikul pärast tunde korvpalli mängimas küll, keegi neid ära ei aja.»

Treener tegi otsa lahti

Nelja kooli palliväljakute uue varustuse soetamise taga on Tartu kutsehariduskeskuse, Tartu linnavalitsuse sporditeenistuse ja linnavarade osakonna ehitusteenistuse koostöö.

Kümme korvpallilauda koolide avalikele spordiväljakutele tegid Tartu kutsehariduskeskuse õpilased praktika käigus, korvirõngad ja ketist võrgud soetati linna raha eest, selgitas linnavarade osakonna ehitusteenistuse vanemspetsialist Janek Laan.

Korvilaudade materjali ning rõngaste ja võrkude peale kulus ligi 1500 eurot, vanade laudade-rõngaste eemaldamiseks ja uue varustuste paigaldamiseks oma 500 eurot.

Kuid Veeriku kooli korvpalliväljakutel, mis kaks aastat korvirõngasteta kasutamata seisid, said huvilised kossu mängida juba suvel.

«Rocki korvpallikooli treener Gert Prants helistas ja küsis, kas nad tohivad sellele väljakule uued korvirõngad panna,» rääkis Veeriku kooli direktor Ruth Ahven. «Soovitasin tal ühendust võtta linna sporditeenistusega ja juuli keskel oligi meil kolm uut rõngast paigas.»

Tulbi tänava pikendusel asuvatel palliväljakutel käib direktori sõnul jälle palju rahvast ja seni on uued korvirõngad vastu pidanud.

«Veeriku kooli juures on Tartu ühed parimad korvpalliväljakud,» ütles Gert Prants. «Kasvasin ise Veerikul üles, oleks siis seal midagi sellist olnud! Minu juures käib trennis mitu vahvat Veeriku poissi, hakkasin seda asja ajama, et nii nemad kui ka teised huvilised saaksid neil platsidel suvel harjutada.»

Ta pöördus Tartu Ülikooli akadeemilise spordiklubi korvpallidivisjoni direktori Andres Ottenderi poole ja peagi olidki uued rõngad paigas.

Andres Ottender ei osanud käigu pealt öelda, kui palju see ettevõtmine maksma läks. «Kallis ja odav on suhteline, kõik oleneb ju sellest, mida millega võrdled,» märkis ta. «Mõnisada eurot ikka kulus, sest ostsime sinna tavalistest kallimad vandaalikindlamad rõngad. Päris ropp on ikka, kuidas palliväljakuid mehiselt lõhutakse. Kellegi töö ja vaev tõmmatakse ühe õhtuga ropsti alla.»

Teisalt pidas Andres Ot­ten­der kõigile kasutamiseks mõeldud varustuse hankimist odavaks. «Kui mõelda, et poisid võivad seal jälle korvpalli mängida ja saame seal seda mängu propageerida, siis oli see odav,» ütles ta.

Töö jätkub

Gert Prants sõitis suvel Veeriku palliväljakutest tihti mööda ja tõdes rõõmuga, et mängijaid seal jätkus. «Ehk saame tulevikus mõnele palliväljakule veel korvirõngaid osta ja paigaldada,» ütles ta.

Ka linnavalitsuse sporditeenistuse juht Veljo Lamp ja linnavarade osakonna ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv avaldasid lootust, et töö jätkub. Tuleval aastal on kavas koolide juurde avalikele palliplatsidele üles seada veel viis komplekti korvivarustust, mille tegemisel on taas abiks kutsehariduskeskuse õpilased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles