Meelelahutajaid sütitab publik

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruudulistes särkides improkraadid Silver Laius (vasakult), Evelin Rootsi ja Tormi Tuuling on Suudlevate Tudengite lokaalis rääkivate nukkude mängu tõmmanud publiku hulgast üliõpilase Joonas Kriiska (vasakul prillidega) ja gümnasisti Maris Karmel Poska (minikleidis).
Ruudulistes särkides improkraadid Silver Laius (vasakult), Evelin Rootsi ja Tormi Tuuling on Suudlevate Tudengite lokaalis rääkivate nukkude mängu tõmmanud publiku hulgast üliõpilase Joonas Kriiska (vasakul prillidega) ja gümnasisti Maris Karmel Poska (minikleidis). Foto: Margus Ansu

Improkraatia mängude vaataja ja kuulaja ei pääse muhelustest. Enamgi veel – suurem osa peaaegu kahetunnilisest etteastest üleeile õhtul umbes saja noore inimese ees möödus naeru­rõkatuste saatel.

Publikut naerma panna ongi selle improvisatsioonilise komöödia trupi eesmärk. Meelelahutuskunsti loovad nad aga teisiti kui tavalised teatrid. Hoopis midagi muud teevad ka stand-up-komöödia esinejad, kes astuvad enamasti ükshaaval üles oma selgeks õpitud naljalugusid vestma.

Harjutavad Improkraatia noored naerutajad küll enamasti kaks korda nädalas, kuid nad ei õpi pähe tekste ega säti paika lavalist liikumist, vaid treenivad tähelepanu ja üksteise tunnetamist. Dekoratsioone ja kostüüme nad ei vaja.

Mõtte- ja tegevusseosed

Improkraatide nipp on publiku silma ja kõrva all naljakate mõtte- ja tegevusseoste tekitamine ning kiire esitamine. Kusjuures inspiratsiooni saavad nad pidevalt saalist ja ka üksteiselt. Piisab üksikust sõnast, helist, liigutusest ja isegi silmavaatest.

Tartus ja osalt Tallinnas tegutseva Improkraatia trupi kuus noormeest ja üks neiu alustasid oma esimest täishooaega esinemisega Suudlevate Tudengite lokaalis. Saal oli täis, tarvis oli tassida lisatoole.

Esimese mängu (stand-up’i puhul oleks see sketš, teatrilavastuses stseen) inspireeris neiu, kes tuli vaatajate sekka sõbranna kõrvale siis, kui soojendusnaljad olid lõppemas. Teistegi mängude sütiku süüde tuli publiku hulgast.

Suvel käis viis improkraati Chicagos improvisatsioonilise komöödia viienädalasel koolitusel. Tulemus oli nüüd esimest korda avalikult vaadata, see moodustas õhtu teise osa: publikult saadud inspireeriva sõna teemal rääkisid trupi liikmed naljakalt mõjunud lugusid isiklikust elust ning mõni minut hiljem keerasid need koomilises mängus absurdiks.

Reegleid võib rikkuda

Repliikide sisu ulatus porgandisöömisest homoseksuaalsuseni ja pirnikeeramisest geoloogiani.

Vestluses Tartu Postimehe reporteriga ütles improkraat Jürmo Mehine, et improvisatsioonis on teatud reeglid, aga kõiki neid võib ka rikkuda, kui mäng seda nõuab. «Meil on ikkagi mingi moraalitunnetus,» lisas trupikaaslane Toivo Värbu. «Kui me käime koolides, siis me kindlasti jälgime oma sõna- ja teemavalikut.»

Publik lahkus lokaalist pärast võimsat aplausi, naeratus näol. Üks vaatajaist, Joonas Kriisk, õpib Tartu Ülikoolis informaatikat. Ta oli enne Imp­rokraatia õhtule tulekut vaadanud trupi mänge Youtube’is. «Siin oli palju parem,» leidis ta. «Nii on võimalik kaasa elada ja osa võtta kõigest, mis toimub.»

Lühemad mängud meeldisid Kriiskale pikematest rohkem, sest pikemates mängudes võivad vaatajad väsida, lühemad tekitavad aga pidevalt vaheldust, hoiavad tähelepanu ja huvi üleval.

Improkraatia järgmised etteasted Tartus on 21. septembril kell 13.30 loodusmaja avamisel ja 24. septembril kell 20 Kotka Keldri pubis.

Tartus ja Tallinnas

• Improvisatsioonilise komöödia trupp Improkraatia tegutseb Tartus ja Tallinnas.

• Tartus on Eesti Lennuakadeemia tudengid Martin Jun­na ja Toivo Värbu, tarkvaraarendajad Andres Kalle ja Jürmo Mehine, Tartu kommertsgümnaasiumi äsjane vilistlane Silver Laius, Tartu Ülikooli sotsioloogia- ja psüh­holoogiatudeng Evelin Rootsi ning geoloogiaüliõpilane Tormi Tuuling.

• Tallinnas õpivad, elavad, töötavad ja improviseerivad praegu Mihkel Kangur, Mirja Meriste ja Rauno Meronen.

Allikas: www.improkraatia.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles