Isadepäeval saab nii relvi uudistada kui filme vaadata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: .

Isadepäeva puhul on isadel ja lastel võimalus uudistada kaitseväe relvastust, vaadata kinos multikaid või külastada hoopis parfüüminäitust või muuseumi. Samuti kuulutab Naisliit 12. korda välja aasta isa.

Eesti jõustruktuurid korraldavad pühapäeval Paide spordihallis tasuta heategevusliku perepeo «Kõikide laste isadepäev», mille eesmärgiks on pereväärtuste, eeskätt isa rolli väärtustamine.

Näitusel pannakse välja jõustruktuuride tehnika, relvastuse ja erivarustuse atraktiivsem osa üle kogu Eesti paiknevatest üksustest. Võimalus on tutvuda soomukite, sõiduvahendite, eritehnika, relvade, varustuse ja vormiriietusega. Suuremat osa tehnikast on külastajatel võimalik oma käega katsuda ning väljast ja seest uudistada.

Külastajatele pakutakse võimalust osaleda erinevatel temaatilistel võistlustel, millest osa eeldab isa ja lapse ühist pingutust. Teatud arvu võistluspunktide läbijad osalevad auhindade loosimisel.

Lastekodulapsed saavad üheks päevaks isad

Igal aastal saavad lastekodud, mis asuvad ürituse toimumiskoha lähedal, kutse korraldajatelt osalemiseks. Lastekodulapsed saavad endale ka nn isadepäeva isad, kes aitavad neil üritusel orienteeruda ja võistlustel osaleda. Eesmärgiks on pakkuda ühekski päevaks lastele emotsionaalset isiklikku lähedust, mida lastekodude kasvatajad sellisel kujul pakkuda ei suudaks. Kõigile lastekodulastele antakse päeva lõpetuseks kaasa kingipakk. Korraldajad tagavad lastekodulaste transpordi ning toitlustuse.

Perepeol esinevad kaitseväe-, politsei- ja piirivalveorkestrid, ansambel Traffic, kantritantsutrupp Kõrberoosid, võimlemisklubi Hotspot, mudilaskoor Siisike. Võitluskunsti demonstreerib Budoklubi. Päeva juhib kõigi laste sõber Venno Loosaar.


Paide spordihalli uksed on pühapäeval avatud 11-16.

Üritust korraldavad Eesti Kaitsevägi, siseministeerium, Eesti Politsei, Eesti Piirivalve, päästeamet, Kaitseliit, Noored Kotkad, Kodutütred ja Naiskodukaitse.

Lõvi Leo ootab Sõpruse kinno

Laupäeval ja pühapäeval kell 11 avaneb taas Mudilaste multilaegas ja lapsi ootab Tallinnas Sõpruse kinno politseiameti maskott Lõvi Leo. Koos räägitakse liiklusohutusest, mängitakse ja joonistatakse ning üllatusena saavad lapsed proovida tõukerattaga vigursõitu.

Pärast mängumöllu linastub liiklusteemaline animafilmiprogramm, mille raames saab nautida nii Jänku-Jussi filme kui ka legendaarseid vanemaid animatsioone.

Tallinnfilmi varamust linastuvad Heino Parsi «Väike motoroller», Elbert Tuganovi «Rongisõit» ja «Autosõitjad» ning Rein Raamatu «Rüblik».

Jänku-Jussi animatsioonidest linastuvad «Jussi koolitee», «Jussi helkurid», «Juss läheb rattarallile».

Isade Eest arutleb isade-laste suhete üle

MTÜ Isade Eest korraldab Tallinnas Kaubandus-Tööstuskojas aadressil Toom-Kooli 17 laupäeva hommikul kell 11 diskussiooniürituse «Lapsed kokku isaga», mille põhiteemaks on laste ja isade suhted, nende väärtustamine, säilitamine ja arendamine.

Esinevad Doris Kareva (ajakirja Meie Pere peatoimetaja), Raivo Järvi (riigikogu liige), Hanno Pevkur (sotsiaalminister), Kadi Kanarbik (justiitsministeeriumi talituse juhataja), Merle Leopard (Tallinna linnavalitsuse peaspetsialist), Kannike Vahopski ja Monika Lehismets (Tallinna Perekeskuse sotsiaaltöötajad) jt. 

Selgub taas aasta isa

Eesti Naisliit kuulutab pühapäeval juba 12. korda välja aasta isa. Austav tiitel antakse üle Estonia kontsertsaalis Eesti Naislaulu Seltsi korraldatud kontserdil. 

Isadepäeval räägitakse naistest

Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas räägitakse nädalavahetusel isadepäeva puhul naistest. Tasuta programmist leiab lõhnanäituse, loengu iluideaalidest, aga ka klaasikunstniku töötoa.

ERMi teadur Ellen Värv räägib Eesti naise iluideaalidest 100 aasta eest. Loengule järgneb lõhnadisainer Riina Tartu näitus ja esitlus «Lõhna võlu». Näitusel on võimalik nautida üle 50 originaalse lõhnakompositsiooni võlu ja tellida autorilt personaalne kinesioloogiline test lõhnade sobivusest ja endale isiklik parfüüm. Parfüümidele loodud unikaalseid klaaspudeleid tutvustavad klaasikunstnikud Maie-Ann Raun ja Eili Soon.

Isaga saab kunsti koguda

Adamson-Ericu muuseum korraldab pühapäeval algusega kell 13 pereürituse «Isaga koos kunsti koguma», mis on osa Eesti Kunstimuuseumi juubelikuu ürituste sarjast. Külla on oodatud kunstikollektsionäär Pekka Erelt koos perega ning kõneldakse kogumise põnevatest külgedest ning valitakse välja kunstiteoseid, mida võiks oma kogusse võtta.

Isade abiga valmib peredel väike ruumimakett, kus iga tuba saab kaunistatud erilise kollektsiooniga. Mõne teose võib koguni kohapeal valmis meisterdada. Osalemine perepiletiga 50 krooni.

Heiska lipp

Pühapäeval heiskavad isadepäeva puhul Eesti lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud organisatsioonid. Eesti lipu võivad heisata ka kõik teised.

Isadepäeva tähistamise traditsioon sai alguse Ameerika Ühendriikides, et tähtsustada isade rolli laste kasvatamisel. Traditsiooni algatas naine, kelle isa oli pärast abikaasa surma üksinda kuus last üles kasvatanud. Eestisse tuli isadepäev Soomest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles