Ka sel aastal on ühikasse rohkem tahtjaid kui kohti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiselamu Tartus Narva 25
Ühiselamu Tartus Narva 25 Foto: Margus Ansu

Möödunud esmaspäeva keskööl said Tartu Ülikooli esmakursuslased hakata registreeruma üliõpilaselamutesse – kohe sai aga selgeks, et kõigile kohti ei jätku.

Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul tuleb sel sügisel Tartu Ülikooli õppima 2000–2500 esmakursuslast. Tänavu pakub üliõpilasküla neile pisut üle kolmesaja koha.

Tartu Üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango rääkis, et juba esimese tunni jooksul laekus rohkem avaldusi, kui on pakutavaid kohti. Ta lisas, et ühelgi aastal pole esimesel registreerimisööl nii suurt tungi olnud kui tänavu.

Avaldusi üha laekub

Reedehommikuse seisuga oli üliõpilasküla saanud esmakursuslastelt 651 avaldust. «Neid laekub kogu aeg juurde,» tõdes Hango.

Majutusjuhi sõnul on kõige rohkem tahtjaid Pepleri 14 ja Tiigi 14 üliõpilaselamusse. Mõlemas on esmakursuslastele pakkuda aga kakskümmend kohta. «Need on kõige väiksemad majad ja seega on kõige väiksem võimalus just sinna saada,» rääkis ta.

Kokku on hetkel üliõpilaselamu koha järjekorras ligi tuhat inimest. Nendest pisut üle kolmesajale esmakursuslasele on pakutud kohta, kuid nad pole veel lepingut sõlminud, ning ligi nelisada inimest ootab üksiktoa vabanemist. Reaalselt on hetkel peavarjuta ligi kolmsada inimest.

Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna lõpetanud Janika Kilk rääkis, et andis kaks aastat tagasi avalduse sisse oktoobris. Kuigi talle öeldi üliõpilaskülast, et järjekorras on enne teda 400 inimest, sai ta koha juba samal päeval.

Ka möödunud aastal andis Kilk avalduse sisse oktoobris ning sai koha nädalaga. «Ma ei tea, kas ma siis sattusin avaldust väga õigel ajal tegema,» rääkis ta. «Võib-olla oli mul lihtsalt õnne.»

Esmakursuslasel Taniel Vaaderpassil esialgu nii hästi ei läinud. Ta saatis avalduse 23. juulil ning talle pakuti kohta Narva mnt 89-s. «Ütlesin kohe ei – juba põhimõtte pärast,» ütles ta. Vaaderpass lisas, et arvatavasti hakkab nüüd Tartusse korterit otsima.

Oma näoga tuba

«Narva mnt 89-sse pakume valdavalt kohti siis, kui teised on täis,» selgitas Hango. «Kolmandik lükkab pakkumise kohe tagasi. Paljud käivad vaatamas ja siis loobuvad pakkumisest.»

Samas ütles Hango, et soovitab esmakursuslastel hästi järele mõelda, kas Narva mnt 89 pakkumisest ära öelda. «Sellest esimesest ehmatusest tuleb üle saada,» ütles ta.

Naine lisas, et vana ühika heaks küljeks on see, et seal saab remonti teha ja kujundada tuba oma äranägemise järgi. Ka üür on tunduvalt odavam. Kaheses toas on keskmised kulud – kui võtta arvesse üür ja kommunaalmaksud – 660 krooni kuus. Tiigis oleksid vastavad kulud aga keskmiselt 1100 ja Pepleris 1450 krooni.

Hango rääkis, et üksiktubasid on Tartu ühiselamutes kokku 110. Ootejärjekorrad on tema sõnul miinimum aasta, enamasti poolteist.

Lisaks on Narva mnt 27, Pepleri 14 ja Raatuse 22 üliõpilaselamus hostelitoad. Tartu Ülikooli planeerimistalituse juhataja Heiki Pageli sõnul on selleks eraldatud 57 tuba.

Hango sõnul ööbivad seal ülikooli külalised ning avatud ülikooli õpilased. Raatuse 22 nullkorrusel olevad toad on mõeldud aga eelkõige liikumispuudega üliõpilastele.

Pagel ütles, et lähiajal pole rahapuuduse tõttu kavas uut üliõpilaselamut ehitada, kuid 500 uut elamiskohta leiaks endale kindlasti omaniku.

Ülikooli ühiselamud

Ühe koha keskmine hind koos kommunaalmaksudega kuus

• Nooruse 7 – 570 kr

• Narva mnt 89 – 660 kr

• Tiigi 14 – 1100 kr

• Purde 27 – 1100 kr

• Raatuse 22 – 1350 kr

• Narva mnt 25 – 1350 kr

• Narva mnt 27 – 1350 kr

• Pepleri 14 – 1450 kr

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles