SuveZavood 2 Baski ärimees eelistab käia Zavoodis päeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baskimaalt pärit ärimees Eneko Itziarile meeldib Zavoodis tööpäeva keskel aeg maha võtta, pealegi asub tema kontor pubi kõrvalmajas.
Baskimaalt pärit ärimees Eneko Itziarile meeldib Zavoodis tööpäeva keskel aeg maha võtta, pealegi asub tema kontor pubi kõrvalmajas. Foto: Sille Annuk

«Skinhead, mustanahaline kutt, kunstnik ja õppejõud – erinevad tüübid veedavad Zavoodis aega… harmoonias. See on neutraalne territoorium,» selgitab Eneko Itziar, miks Zavood eriline on.

See, et Baskimaalt pärit 34-aastase ärimehe Eneko Itziar Erauzkini kontor asub Laial tänaval Zavoodi kõrval, pole mingi kokkusattumus.

Kuus aastat tagasi tahtis ta Tartus mõneks kuuks korteri üürida. Talle elupaiga leidnud kinnisvaramaakler oli vaimustuses Hispaaniast ja palus, et bask talle häid puhkamispaiku soovitaks.

Itziar oli kuulnud pubist nimega Zavood ja selle Lõuna-Ameerikast pärit omanikust. Nii tegi ta maaklerile ettepaneku minna sinna õlut jooma. «Zavoodi? Sinna, mis on Laial tänaval? Seal käivad ju kiilakad!» oli eestlase reaktsioon.

Itziari sõnul tundus talle sel hetkel, et peab kindlasti Zavoo-di minema. Seal sai ta tuttavaks pubi omaniku Mario Piz-zolantiga, kes hiljem aitas Itzia-ril ja tema baskist äripartneril Laial tänaval tööruumid leida.

Kohv vestlusega

Istusime Itziariga Zavoodi baarileti ääres pool tundi pärast pubi avamist. Ta rääkis, et käib tihti Zavoodis just päeval. «Mulle meeldib siin kohvi juua, sest see on üks väheseid kohti, kus saab ka leti ääres istuda ja baarnikega vestelda – baskid on nii harjunud,» rääkis ta. «Sa ei maksa mitte kohvi, vaid vestluse eest.»

Itziar ütles, et peamine põhjus, miks ta selles Laia tänava pubis käib, on inimesed. «Eestlased on hoopis teistsugused kui hispaanlased,» rääkis ta, «eestlased ei tee plaane – asjad lihtsalt juhtuvad.»

«Eesti inimesed on äärmiselt seiklusjanulised,» ütles mees. Ta tõi näiteks, et temale on üllatav, kuidas eesti blondid neiud Mehhikos pöidlaküüdiga reisimas käivad.

Itziar rääkis, et on Zavoodis mitmeid huvitavaid jutuajamisi maha pidanud. Talle meenus kord, kui vestles ameeriklasega, kes oli tulnud Eestisse tankilahingu taktikat õpetama. «Ja ta õpetab seda riigis, kus pole ühtegi tanki,» imestas bask.

Veel meenus talle, kuidas nägi Zavoodis kahte umbes viiekümneaastast meesterahvast. «Kohe, kui neid nägin, sain aru, et nad on Baskimaalt.» Selguski, et härrased oli Baskimaa Iruni Bidasoa käsipalliklubi juhtkonnast. Aasta oli siis 2006 ja Bidasoa mängis Põlva Servitiga viiki 28:28.

«Mehed olid endast päris väljas pärast mängu,» meenutas ta. «Zavoodi tulid nad seepärast, et see oli ainuke koht, mis nägi baari moodi välja.»

Baski sõnul pole tal legendaarses pubis kordagi tõsist konflikti olnud: «Võrreldes Atlantisega on Zavood nagu kirik.»

Turvaline äri ajada

Itziar, kes on pärit Baskimaa linnast Eibarist, külastas Eestit esimest korda seitse aastat tagasi. Pärast seda on ta siin korduvalt käinud, kuid elama asus ta Tartusse pool aastat tagasi.

Bask on kaks aastat tagasi Eestis loodud ettevõtte Iberia Delicatessen kaasomanik. Firma tegeleb kohvi- ja toiduautomaatide müügi ja paigaldamisega. Ühtlasi ollakse lennumasina AN-1 AeroQuad levitaja Skandinaavias, Baltimaades ja Ida-Euroopas.

Itziar rääkis, et kui hästi läheb, saavad nad järgmisel aastal Tartu lähedale püsti panna ka lennumasinate tehase, kus hakatakse AeroQuade kokku panema. «Siin on üpriski turvaline äri teha ning kümme korda lihtsam kui Hispaanias,» rääkis Itziar, miks ettevõte tehase just Eestisse tahab rajada.

Baskimaal käib Itziar iga paari kuu tagant. «Zavoodis meeldib mulle see, et siin pole üle kümne aasta sisustust muudetud – tean alati, et kui Tartusse tulen, on Zavood alles,» kiitis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles