SUVEPILT:Piimaandjad näitasid saba ja sarvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

«Ammuuu,» ütles Aasi, kui Eesti hümni saatel riputati talle kaela pärg ning turjale sinimustvalge lint.

Möödunud kolmapäeval valiti Tartumaal Ülenurmel põllumajandusmuuseumis juba üheksateistkümnendat korda kõige ilusam Eesti punast tõugu lehm, Viss 2008.

Võitjatiitli sai Tartu Agro lehm Aasi ning teisele kohale jäi Heimtali HK vissi Amore.

Konkursi hindaja oli taanlane Kristoffer Kappel.

Eesti Tõuloomakasvatuse Liidu presidendi Olev Saveli sõnul on Vissi valimisel olnud välishindaja 2003. aastast. Peamise põhjusena tõi ta selle, et teisest riigist tulnud hindajad on erapooletud. «Nad ei tunne kohalikke,» lisas ta.

Saveli rääkis, et lehmade puhul hinnatakse nurgelisust ja mahukust ning et udar oleks hästi kinnitunud, funktsionaalne ja hea verevarustusega. Väga oluliseks nimetas Saveli ka jalgu: «Kui jalad on tugevad, peab lehm kaua vastu,» rääkis ta.

Üritust juhtis Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse liige Tõnu Põlluäär. Ta kiitis pealtvaatajaid, kes ka oma lemmiklehmadele hääli võisid anda: «Vahva publik olete – nii hästi ja kiiresti töötate,» ütles ta.

Kolmandat korda said pärjatud ka vasikad. Võitjaks osutus sajakilone kahe kuu ja kaheteistkümne päevane Sallasto talu kasvandik Uduke, kes oli vasikatest kahtlemata jonnakaim. Vasikaid esitlesid lapsed, et ka nemad saaksid loomade sinasõpradeks. Suurel pildil näitab Nantido Päärand vasikat Pipi.

Võitjavissi Aasi omanik Maie Mölder teadis täpselt, mis on ilusa lehma saladus: «Eks ikka põlvnemine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles