Suvezavood: portugallane armus eesti neidu ja Zavoodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugallane Carlos Silva oma tüdruku Kerli Irboga Zavoodis lauajalgpalli mängimas.
Portugallane Carlos Silva oma tüdruku Kerli Irboga Zavoodis lauajalgpalli mängimas. Foto: Sille Annuk

«Ma ei kujutaks öist Tartut Zavoodita ette,» räägib Portugalist pärit Carlos Silva, kelle meelest legendaarne pubi kuulub ülikoolilinna lemmikute hulka.

24-aastase portugallase Carlos Tiago Oliveira Santos Silva sõnul on Zavood segu ühest kohvikust ja ühest rokiklubist, mis asuvad tema kodulinnas Portos.

Kohvikus Piolho, mis eesti keeles tähendab täid, pole Silva sõnul päevasel ajal midagi erilist. Siis käivad kõrges eas daamid seal kooki söömas. Õhtu poole täitub kohvik aga noorematega. «Umbes poole üheteist paiku pole sul enam kohta, kus istuda,» räägib portugallane.

Kõik suhtlevad kõigiga

Õhkkond Piolhos on mehe sõnul samasugune nagu Zavoodiski – kõik suhtlevad kõigiga. «Sa oled välismaalane, tuled Zavoodi ja leiad endale alati vestluskaaslase,» ütleb ta.

Silvale meenus juhtum, kui ta baarileti ääres seisis ning kaks tugevat eesti noormeest temaga juttu tulid rääkima: «Alguses natuke muretsesin, et mida kuradit nad tahavad, aga tuli välja, et nad olid väga toredad.»

Silva tõi välja kaks Zavoodi ja Piolho erinevust. Esiteks tõdes ta, et kuna Portugalis on inimesed temperamentsemad, on ka melu tema kodulinna kohvikus kõvem kui Zavoodis.

Teise erinevusena märkis ta, et kuna Piolho pannakse juba kahe paiku öösel kinni, alustavad noored õhtut just sealt. Zavoodis on aga vastupidi – pubisse tullakse alles siis, kui teised kohad sulgema hakkavad.

Teine Zavoodi meenutav koht Portos on Silva sõnul rokiklubi Tendinha. «Tendinha on samasugune shithole (urgas) nagu Zavoodki, ainult et Zavoodil on rohkem stiili,» ütleb ta, «Tendinhas on nii ilgelt räpane, et jalanõud kleepuvad vastu põrandat ja õhk lausa laaaainetaaab sigaretitossust,» räägib ta ja teeb kätega laineid.

Üldiselt leidis Silva, et kui Zavoodi seltskond peaks Piolhosse või Tendinhasse sattuma, oleks nad igati «omad joped».

Silva ja tema 24-aastane eestlannast tüdruk Kerli Irbo tunnevad hästi ka Zavoodi omanikku Mario Pizzolantit.

«Tulime ükspäev Zavoodi ning vestlesime Kerliga minu emakeeles ning siis astus meie juurde omanik ja hakkas ka portugali keeles rääkima,» meenutab Silva.

Armastus tõi Tartusse

Silva sattuski Tartusse tänu Irbole. Naine õppis Erasmuse programmiga aasta aega Portos maastikuarhitektuuri. Seal said noored 2006/2007 uusaastapeol tuttavaks. Septembrist elab Silva Eestis ja töötab uue meedia kunstnikuna.

Küsimusele, mis on nende naljakaim juhtum Zavoodis, vaatab paarike teineteisele kelmikalt otsa ning hakkab naerma: «No comments,» kõlab konkreetne vastus.

Silval veel niipea Tartust ärakolimise plaane pole. «Niikaua kuni ennast Tartus hästi tunnen, olen siin,» ütleb ta. «Kuulsin, et Zavoodi tahetakse kinni panna – kahju sellest.»

Lisaks Zavoodile kuuluvad portugallase Tartu kolme tipplemmikkoha hulka Illegaard ja Genialistide Klubi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles