Vilde Teater lahendab pereprobleeme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peremees (Peeter Novo-seltsev) pakub Pojale (Üllar Karu) alkoholi.
Peremees (Peeter Novo-seltsev) pakub Pojale (Üllar Karu) alkoholi. Foto: Margus Ansu

Jüri Kaldmaa kirjutatud ja ka tema lavastatud «Valgusetegu» nägi lavavalgust Vilde Teatri keldrisaalis, pakkudes pooleteisttunnist absurd-talkshowd.

Lavastuse algus tõstis kahekümnepealise publiku, millest suuremat ruum lihtsalt ei mahuta, süžeelise ootushorisondi päris kõrgele. Nimelt leiavad Ema (Aire Pajur) ning Poeg (Üllar Karu) koju tulles põrandal Kodutu/Peremehe (Peeter Novoselt-sev), kes aga kõigile üllatuseks võtab nad pantvangi.

Autor nimetab «Valgusetegu» paruusiaks (Kristuse tagasitulek): lavastus lahkab argisel viisil lagunenud pere tervikuks saamist n-ö jumaliku vahelesegamise teel.

Nõrk lavastus

Vaatamata dramaturgilisele põnevusele jäi Kaldmaa lavastus nõrgaks.

Lavastuse kõrghetked ning tegelaste murdepunktid ei joonistunud välja. Arusaamatuks jäid Peremehe motiivid, kes tuli pererahva elusid muutma. Keeruline polnud aru saada sellest, mis juhtub, vaid miks juhtub.

Kui olulised asjad ei ole selgeks tehtud, ei saa loota, et näitlejad rolle suurepäraselt sooritavad.

Hakkaja näitetrupp

Vaatamata sellele sai näiteseltskond enamasti hästi hakkama ning oli vaatajate ees ihu ja hingega.

Peeter Novoseltsevi situatsioonitaju ja mängurõõm on klass omaette ning tasandasid oluliselt Peremehe rolli ebamäärasuse.

Pajuri Ema roll on samuti õnnestumine. Esitus oli veenev: striptiis ja kaua kogutud kraami aknast välja viskamine pani nii mõnegi vaataja hinge kinni hoidma.

Vaatamata sellele, et Üllar Karul (Poeg) oli mängida palju lavalisi stampe (joomine, haige jalg), suutis ta need üsna usutavalt rolli lülitada.

Minia osatäitja Ursula Noor oli üheplaaniline ning varieerus väga vähe: enamik stseene oli mängitud negatiivsete emotsioonide ning hoiakute pealt. Absurdsete vahepaladena mõjunud Diktor (Nele Reial) ning Naabrinaine (Imbi Uibo) pakkusid koomilisi üllatusi ja vaheldust.

Lavastus meenutas ameerikalikku talkshow`d, kus on teemaks inimeste privaatsed ja ka intiimsed probleemid. Veenduge Vilde Teatri keldrisaalis, et inimesest on võimalik ausus välja pigistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles