Bürokraatiagi võib olla kunst

Margus Kiis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna, munahoidja ja blanketid moodustavad installatsiooni «Inturisti eine».
Muna, munahoidja ja blanketid moodustavad installatsiooni «Inturisti eine». Foto: Margus Ansu

Andres Tolts on näituse «Kontor» tegemiseks ette võtnud kontoriatribuudid: vaimustavalt erinevalt kujundatud ja erikeelsed nõukaaegsed paberformularid ja kartoteegikaardid, tänapäevased teadete- ja memotahvlid.

Tolts on Eesti moodsa kunsti ajaloos pehmelt öeldes oluline tegija. Alustas ta ju kuldsete 60-ndate lõpul ERKIs koos sõber Leonhard Lapiniga. Nende grupeering SOUP 69 oli tollal peaaegu et sama oluline tegija kui Tartu Visarid (Lapini arvates ehk tähtsamgi, aga see selleks).

Mõneti on Tolts sõnakama Lapini varju jäänud, aga see pole probleem. Kunstnikuna on disaineriharidusega Tolts osavamgi.

Paras naljahammas

Nii nagu Lapin, on ka Tolts tegelikult paras naljahammas, kes on ka rasketel okupatsiooniaastatel kunstilist villast visanud, näiteks pilanud peenelt propagandaplakateid, nõukavõimu sisemisi vastuolusid ja kõhklusi ära kasutades.

Tolts pole kunagi olnud paksude värvide tarvitaja, talle meeldivad elegantsed jooned, minimalism ja hõrk kompositsioon.

Sellist maitset arvestades pole ime, et ta on ette võtnud just kontoriatribuudid. Ega ta ole midagi nii väga juurde lisanud, nõukaaegse esteetika tegelik efektiivsus on ammugi järele proovitud. Juba ainuüksi kiirköitjale trükitud «Delo» on nii kõvasti üle 30-aastaste alateadvusesse sööbinud, et tekitab väga huvitavaid reaktsioone.

Siiski on Tolts kohati lisanud omi, kergelt erootilisi, justkui banaanide mässu kujutavaid jooniseid, mis lisavad kuivale ametnikuhingele veidi patust vürtsi.

Maalid teadetetahvlil

Kuid kuivuses ei saa neid vanu dokustaate küll süüdistada. Võtame kas või selle Inturisti «menüü», millest Tolts on muna ja munahoidja abil teinud naljaka installatsiooni.

Lõuendiga kaetud teadetetahvlitelt paistab Toltsi uut omapärast tehnikat: ta on maalinud neile kauneid postkaarte ja sürreaalseid silte. Kusjuures memotahvlitel leiduvad näituse ainsad maalid, sõgedalt abstraktsed, kontrastiks Toltsi elegantsetele joonistele ja täiuslikele konstruktsioonidele.

Näitusel on ka oma tumedam pool.

Nimelt leidub siin mitmeid KGB aruandeblankette, mida Tolts on ehk liigagi tõsiselt disaininud, kasutades nii musta ruutu kui ka kandilist kiviimitatsiooni.

Seega on Andres Tolts president Toomas Hendrik Ilvese välja mõeldud mäluinstituudile oma panuse andnud.

Andres Tolts Jakobi mäel

• Tallinna kunstniku Andres Toltsi (pildil) näitus «Kontor» on Tartu lastekunstikooli galeriis, mis asub Jakobi 52, avatud veel vaid täna kl 15–18.

• Näitusel on aastatel 1998–2006 valminud 23 tööd sarjadest «Seinaleht», «Memotahvel», «Tabel» ja «Formularid» ning tänavu loodud installatsioon «Inturisti eine».

• Andres Tolts sai aastal 2000 Kristjan Raua ja 2003 Eesti Kultuurkapitali aastapreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles