Ehituskaupluste kundede read hakkavad hõrenema

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annelinnas asuv Tartu Ehituse ABC eile pärastlõunal – kliente käib, ent ostusummad on väiksemad.
Annelinnas asuv Tartu Ehituse ABC eile pärastlõunal – kliente käib, ent ostusummad on väiksemad. Foto: Margus Ansu

Koduremontijate ammendunud järelmaksulimiidid ja väikeste ehitusfirmade raskused muudavad Tartu ehituskauplused harjumatult inimtühjaks – teenindajad naeratavad jälle ja peagi kukuvad ka hinnad.

Tartu Ehituse ABC kaupluse juhataja Sven Kraagi sõnul on ehituskaupade hinnad suurklientidele juba hakanud langema ja kaugel pole aeg, mil hinnad muutuvad ka tavakundedele taskukohasemaks.

Kaup lattu

Tema arvutuste kohaselt on Tartu suuremate ehituskaupade müüjate käive tänavu kokku miljardi krooni ringis ning tuleval aastal võib oodata väikest langust.

Jaekliendid muutuvad kokkuhoidlikumaks ja praegu ehitamisel olevad suured hooned saavad valmis. Ta tõi näiteid üldehitusmaterjalide tootjatest, kes valmistavad praegu kaupa suures mahus lattu. Kui ladu täis saab, võib oodata hinnakärpeid.

«Kui uusi maju peale ei ehitata, kannatab esimesena üldehitusmaterjalide müük,» selgitas Kraak. «Üldehitusmaterjalide nõudlus on juba kahanenud, sellele järgneb ilmselt viimistlusmaterjalide müügimahtude vähenemine.»

Decora juhatuse esimees Eike Tubli kinnitas, et võrreldes eelmise aasta sama ajaga on müügimahud Tartu kaupluses mõnevõrra kahanenud.

«Natuke, ehkki väga suurt langust pole olnud,» lausus ta. «Käibe kahanemine on eelkõige tunda väikeste ehitusfirmade puhul, mis on pankrotti minemas või juba läinud. Pisikesed tegijad on ära kadunud.»

Tubli sõnul on pisifirmadel järjest sagedamini raskusi ka võlgu võetud kauba eest tasumisega. Tema hinnangul on väikseid ehitusfirmasid maakonnas üle saja.

Sellal kui väikesed ärikliendid kipuvad raskuste käes siplema, kasvavad Tubli sõnul Decora erakundede sisseostud.

Väikepoed kinni

Ehitusturu kahanemine ähvardab siiski suurtest tegijatest enam väikseid kauplusi, mis tegutsevad kindlas nišis ja/või esindavad üksikuid tootjafirmasid.

Postimehe andmetel sulges paari nädala eest uksed üks Tartu sisustuskauplus, samuti on Tubli sõnul pakutud Decorale müügiks kaminasalongi. «Tõenäoliselt panevad nad varsti uksed kinni,» lausus ta.

Ka endise Ehitusservice'i, praeguse Bauhofi Tartu kaupluse juhataja Annely Mängel tunnistas, et käive on võrreldes eelmise aasta sama ajaga pisut kahanenud ja seda eelkõige äriklientide poolelt.

Tartu Ehituse ABC juhataja Kraak lausus aga, et nende poel on kahanenud hoopis jaemüük eraklientidele, sellal kui hulgimüük ärikundedele kasvab.

«Jaeklientide hulk pole küll kahanenud, küll aga on vähenenud üksikute ostude summa,» lausus ta. «Inimesed on ilmselt hakanud mõtlema varasemast rohkem raha peale. Mis puutub suurtesse hulgiostjatesse, siis on meie krediidipoliitika olnud üsna jäik.»

Espak Tartu juhatuse esimehe Ülle Juhkami sõnul ei ole ettevõttel ei käibelangust ega ka -kasvu. «Kasv on peatunud ja see on seotud kindlasti ehitusturu olukorraga,» tunnistas ta.

Mis puutub väikestesse ehitusfirmadesse, siis midagi väga katastroofilist veel Juhkami sõnul juhtunud pole.

«Selge see, et neil on raskem, sest korterid ei lähe enam hästi ja rahad on kinni,» ütles ta. «Kui varem said ärikliendid hakkama 30-päevase maksetähtajaga, siis nüüd laekub raha keskmiselt 40–45 päeva pärast.»

Mida toob tulevik? «Oleksin õnnelik, kui meie kaupluse käive jääks kaheks aastaks lihtsalt püsima,» ütles Juhkam. «Võibolla tuleb arvestada ka väikse langusega.»

Juhkam lisas, et hinnakonkurents Tartu ehituskaupluste vahel hakkab taas teravnema. Ta tunnistas, et mõnede ehituskaupade puhul tundub, et poeomanikud läksid vahepeal hinda kruvides liiga ahneks.

K-Rautakesko Tartu kaupluse juhataja Aivar Tõnnis väitis aga, et tänavu ei ole käive võrreldes mullusega langenud.

«Eks neid väiksemaid (ehitusfirmadest kliente - N.N.) on jah väheks jäänud, aga vaadake, kui suuri objekte praegu Tartus ehitatakse,» lausus ta. «Suured kompenseerivad väiksemate kao.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles