Männilinna oravad teevad valimistel jänesehaake

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva linna kutsuv plakat.
Elva linna kutsuv plakat. Foto: Sille Annuk

Reformierakonda kuuluvad Elva volikogu aseesimees ja kaks liiget kandideerivad ukse ees olevatel valimistel linnarahva uude esindusse Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas. Juriidiliselt on kõik korrektne.


«Tunnetasin, et olen omadele võõras, ja võõrad tunnistasid mind omaks,» põhjendas Elva linnavolikogu aseesimees, Reformierakonda kuuluv ettevõtja Tõnu Aigro kohalikel valimistel Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) nimekirjas kandideerimist.



Eriarvamused otsustasid


«Ajapikku tekkisid koalitsioonis mõned lahkarvamused,» selgitas ta. «Asjaajamise tase Elvas ei kannata kriitikat. Praegusel keerulisel ajal on vaja meeskonnatööd, kuid ühel hetkel näis, et meeskonda justkui polegi siin vaja.»



Et Aigro soovib Elva elu edasi edendada, võttis ta vastu IRLi pakkumise kandideerida nende nimekirjas. Pakkumise võtsid vastu ka Elva volikogu reformierakondlastest liikmed, ettevõtjad Ain Pedak ja Eva Kams. «Reformierakond ei kutsunudki mind kandideerima, mind ei võetud sõna otseses mõttes ringi,» kinnitas Pedak.



See pole õige, väitis Reformierakonna Tartumaa piirkonna esimees, Elva linnapea Reno Laidre. «Oleme korduvalt saatnud kandideerimise kutseid ka Pedakule, Kamsile ja Aigrole. Ühel hetkel me muidugi sulgesime nimekirja.»



Kandideerimiskutsed saadeti eelmise aasta lõpus ja selle alguses. «Tõsi see, et kui otsustasime nimekirja sulgeda, olime sunnitud Ain Pedakule augusti keskel teatama, et ta ei saa enam sinna,» märkis Laidre.



Pedak põhjendas IRLi nimekirjas kandideerimist volikogus tekkinud eriarvamustega. «Koalitsioon on kogu aeg olnud sõbralik, aga mitte edasiliikuv,» selgitas ta. «Mina ja veel mõned oleme aga seda meelt, et edasiliikumise tempo peaks kiirem olema.»



Kõik on seaduslik


Pedaku sõnul muudab täna elu Elvas vaid euroraha, omavalitsus omal käel projekte ei kirjuta ega rakenda rahaliselt odavaid ideid.



«Mulle ei sobinud Reformierakonna Elva juhtide juhtimisstiil,» põhjendas Eva Kams oma valikut. «Kui otsustatakse midagi ära, aga tehakse hoopis teisiti, siis pole see õige.»



IRLi Elva piirkonna esimees Aare Anderson tunnistas, et Reformierakonda kuuluvate inimeste kandideerimine IRLi nimekirjas võib valijates segadust tekitada, kuid nii talitades ei lähe keegi seadusega vastuollu: Eestis võivad mis tahes erakonda kuuluvad inimesed kandideerida mis tahes erakonna või valmisliidu nimekirjas.



«Hullem eksitamine oleks, kui inimene kandideerib sellise erakonna nimekirjas, mille vaated pole talle omased,» märkis Anderson. «Ausam on minna sinna, kus tunned, et ühine platvorm on suurem.»



Ta lisas, et Elva linnavolikogu IRLi fraktsioon on Aigro, Pedaku ja Kamsiga koostööd teinud ning kogenud, et vaated langevad linnaelu paljudes küsimustes kokku.



IRLi nimekirjas kandideerivad Aigro, Pedak ja Kams ei kavatse erakonda vahetada. Elvas pürib peale nimetatud kolme inimese teise erakonna, Keskerakonna nimekirjas volikokku ka IRLi kuuluv Riina Joost.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles