Vahur Kalmre: poliitikud läksid lendava piruka kallale

Vahur Kalmre
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kalmre
Vahur Kalmre Foto: SCANPIX

Olin eile õhtul oma suvekodus ja läksin kaheksa paiku õhtul veel õue värsket õhku hingama. Siis kuulsin lennukimürinat.

Juhtumisi asub suvekodu seal, kus Riiast tulevad lennukid oma maandumisringi teevad. Eile tuli jälle Riia-Tartu lennuk ning tegi koguni kaks tiiru minu kohal, enne kui metsa taha Ülenurme poole maanduma hakkas. Mõtlesin, et peaks mõnel suvepäeval Riiga ja sealt tagasi lendama, näeks oma maakohta ja äkki Tartutki ülevalt. Oleks väikest viisi uhke tunne.

See tunne aga sai paraja põntsu, kui hakkasin õuest tuleku järel vaatama ETV valimisstuudiot Tartust.

Rahvusvaheliste lennuliinide avamisest sai Tartu poliitikute hulgas pirukas, millest igaüks püüdis endale suuremat suutäit kiskuda, nii et moos lendas. Ei jätnud poliitikud kasutamata võimalust, et seda sündmust just enda nimele kirjutada.

Isamaa ja Res Publica Liidu esindaja Margus Tsahkna üritas ennast näidata kui Tallinnast tulnud õnnetoojat, kes siia kolkasse rahvusvahelise lennujaama tõi. See ajas hinge täis reformierakondlasel Urmas Kruusel, kes linnapea õigusega tiris lennujaama tekki jälle enda peale. Oma tähtsat rolli lennuliinide avanemise puhul ei jätnud täpsustamata ka keskerakondlane Aadu Must ja rahvaliitlane Karin Jaanson. See oli naljakas... Ja kurb.

Ootasin, kas tõuseb püsti mõni neist Tartu poliitikutest (eelmistele lisaks veel sotsiaaldemokraat Marju Lauristin) ning ütleb midagi sellist:

Sõbrad, rahvusvaheliste lennuliinide avanemine on Tartule väga oluline ja selle heaks on oma panuse andnud suuremal või vähemal määral kõik erakonnad, kes linnavalitsuses, kes Eesti valitsuses, kes opositsioonis, kes koalitsioonis. See on küll koht, kus kõik on midagi oma jõudu mööda teinud, sest me kõik ju arvame, et see on Tartule oluline. Ja ärgem unustagem ka lätlasi, kes lubasid lõppude lõpuks hakata Tartusse maanduma isegi siis, kui meil siin piltlikult öeldes vaid muru kasvab ning reisijatele tuleb telk püsti panna.

Aga ei, nii suur ja hea sündmus nagu seda lennuliiklus Tartust ja Tartusse on, lõi poliitikutel silme ees mustaks ning kõigile oli olulisem omakasu. See jättis neist Tartu poliitikutest hinge mõru mulje. Läksin pimedasse õue ja vaatasin päris pikalt öisesse tähistaevasse. Taevas oli vaikne.

Loe ka Vahur Kalmre Tartu-blogi: http://blog.postimees.ee/kalmre/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles