Lapseks muutunud eakas leiab tegevust

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba pika elu ära elanud mees ja naine veedavad õue ja toa vahet toimetades kenasti päevi. Siiski on selles kooselus omapära, mille juurde käib lukustatud värav ja muud veidrad üksikasjad.


Värava on lukustanud mees ja teinud seda sellepärast, et naine kaduma ei läheks.



Mõnikord on see siiski juhtunud. Ta on leidnud oma naise naabrite juurest, kaasas sületäis mahlaseid võilillelehti, sest naine on mäletanud, et naabritel oli ju puuritäis jäneseid.



Tõde on, et naabrid on uued ega tunne ta naist ning jäneseid ei kasvata sealkandis enam keegi.



Niisugust lugu kuulates ütleb Vaimse Tervise Hooldekeskuse eakate hooldusosakonna juhataja Angelika Armolik, et siin ei ole midagi häbenemisväärset ja see eakas paar vajaks kindlasti abi.



Mees on ära teeninud päevas kas või mõne tunnigi puhkust ning ta naine juhendamist, kuidas ja kuhu oma energiat suunata.



Puhkus pereliikmetele


Anne päevahooldekeskus on just niisugune koht, mis sisustab psüühikahäiretega eaka inimese päeva ja annab puhkust teistele pereliikmetele. See on üks lahendus, vältimaks enesega mitte enam täiel määral toime tuleva inimese hoolde- või vanadekodusse paigutamist.



«Meil käib tööpäevadel ligi 20 klienti,» märgib Armolik. «Aga laupäeval ja pühapäeval on maja paraku tühi.»



Armolik usub, et nende keskust ja selle lahtiolekuaegu on vaja inimestele lihtsalt meelde tuletada. Samas tunnistab ta, et kui sel sügisel nädalavahetuseks kliente ei teki, jääb maja alates novembrist laupäeviti ja pühapäeviti suletuks.



Ilmselgelt on aga Tartus veel kodusid, kus seda teenust väga vajatakse. Hooldekeskuse päevaplaanis on tegevused, mis ergutavad mõtlemist, suhtlemist ja liikumist. On muusika-, lugemis- ja võimlemistunnid, massaaž ja mälutreening.



Bussiga edasi-tagasi


Päevas pakutakse kolmel korral süüa. Võimalik on tellida koju ukse ette päevahooldekeskuse buss, mis tuleb, viib kliendi keskusesse ja toob õhtul tagasi.



Et päevahoolduskeskuse kliendiks saada, piisab alustuseks kirjalikust taotlusest ja perearsti tõendist inimese terviseseisundi kohta. Psüühikahäire ei pea olema eriarsti poolt tingimata diagnoositud.




Küsimuse peale, mida siis soovitada loo algul kirjeldatud vanapaarile, vastas Armolik, et alustuseks tulgu nad lihtsalt keskusesse ja vaadaku kõike oma silmaga. Või tulgu mees esialgu üksinda, et siis otsustada, kas ta usaldab oma kaasa sinna. Esialgu ehk vaid mõnel päeval ja mõne tunni kaupa.



Anne Päevahoolde­keskus


• Koht psüühikahäiretega eakatele


• Asub Tartus Kaunase puiestee 22


• Avatud tööpäevadel kell 7.30–18, nädalavahetustel kell 9–17


• Bussiteenus – 10 kr sõit


• Kolm söögikorda – 46 kr


• Info tel 746 1781

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles