Peeter Laurson: IRL-i märksõnad - avatus töökus, hoolivus

, IRLi Tartu piirkonna esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Laurson
Peeter Laurson Foto: Margus Ansu

Me muudame Tartu konkurentsivõimeliseks. Meie märksõnad on avatus, töökus, hoolivus.


IRLi erakondlikud põhimõtted on:


• aus linnajuhtimine – juhindume linnaelanike huvidest erakondlike ja ärihuvide asemel,


• maksumaksja raha heaperemehelik kasutamine,


• ettevõtluse soodustamine ning tingimuste loomine seniste töökohtade säilimiseks ja uute töökohtade tekkeks,


• lapse- ja peresõbralikkus,


• tähelepanelikkus ja hoolivus eakate suhtes,


• erivajadustega inimeste toetamine ning tervise ja tervislike eluviiside väärtustamine,


• inimsõbraliku linnaruumi kujundamine ja rohelise mõttelaadi edendamine,


• ajaloolise kultuuripärandi austamine,


• erinevate rahvuste, keelte ja kultuuride sõbraliku ja turvalise koosolemise soodustamine.




Hoiame ja suurendame avatust. Oleme osalenud koostöös Tallinna Lennujaama, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja Euroopa struktuurifondidega Tartu lennuvälja regulaarlendudekõlblikuks väljaehitamise projektis. Juba paar kuud toimuvad regulaarlennud Tartust Riiga ning Stockholmi.



Avatus. Eesmärk on taastada rongiliiklus Riiga ning kiirendada rongi liikumiskiirust Tartu ja Tallinna vahel.



Avatus võimaldab suurendada Tartut külastavate teadlaste, ettevõtjate ja turistide hulka ning lihtsustada tartlaste teadustööd ja äritegemist maailmas. Ainult suureneva avatusega tekib juurde jätkusuutlikke töökohti nii teeninduses, teaduses kui ka ettevõtluses.



Konkurentsivõime. Tartu konkurentsivõime suurendamiseks alustame biogaasi kogumist Aardlapalu prügilast ja linna reoveepuhastist. Puhastatud gaas leiab kasutamist kohaliku ühistranspordikütusena ja elektritootmises. Koostöös teadusasutustega alustame projekti «Odav energia Tartu linnakodanikule ja ettevõtjale».



Hoolivus. Oleme raskel ajal kindlalt abivajajatele abiks. Loome tasuta online-tööbörsi. Aitame kaasa töötutele töö leidmisel Euroopa Sotsiaalfondi abiraha kasutamise kaudu ja uute töökohtade tekkimisele Tartus.



Võtame suurema hoole alla lastega pered, kus mõlemad vanemad on töötud ja toimetulek väga raske. Võimaldame ravikindlustuseta inimestele vältimatut, sealhulgas statsionaarset arstiabi ja hädatarvilikke ravimeid.



Eraalgatust kaasates teeme lõpu lasteaiakohtade puudusele – tagame igale lapsele lasteaiakoha või hoiuvõimaluse.



Korraldame ümber Tartu bussiliikluse, nii et see muutuks kiireks, efektiivseks ning keskkonnasäästlikuks. Hästi toimiv ühistransport viib



autod tänavalt. Praegu kasutusel olevad pikad lohisevad bussiliinid on oma aja ära elanud. Ühistransport saab IRLi linnajuhtimise all olema puhas, kättesaadav ning kõigile taskukohane või hoopis tasuta.



Loome Belgia linna Hasselti eeskujul esimese Eesti linnana pilootprojekti uurimaks võimalust osutada bussiteenust tasuta. Tasuta ja kiirem ühistranspordi korraldus motiveerib linnakodanikke vähem kasutama sõiduautosid igapäevaliikluses. Linnakeskkond muutub puhtamaks, inimeste toimetulekuvõime suureneb. Väheneb sõiduteede laienduste ja parklate vajadus.



Jätame rohkem raha linnakodanikule kätte: aitame korteriühistutel saada KredExist projekti «Fassaadid korda» raames renoveerimise raha. Kaotame majaomanike ning korteriühistute teoorjuse ehk vabastame linlase linnamaa sunniviisilise koristamise kohustusest, mis on eriti koormav eakatele ja puuetega inimestele.



Vabastame kodualuse elamumaa maamaksust – nii eramute kui kortermajade puhul. Taotleme jäätmeseaduse parandamist selliselt, et kohustuslik prügivedu toimuks vastavalt elanike vajadusele ning prügi vedamine muutuks kaalupõhiseks.



Alustame linnale kohase korraliku kõnniteevõrgu väljaehitamist. Arendame jalgrattateesid ning uute jalgrattateede rajamisel peame silmas erinevate teelõikude ühendamise vajadust. Jätkame kruusakattega teede asfalteerimist või tolmuvabaks tegemist. Teeme koostööd Eesti Energiaga kõrgepingeliinide maa alla viimiseks.



Kaotame ebamõistlikud kitsendused linnas, tulles vajadusel välja seadusemuudatuse ettepanekuga. Viime läbi linnateenistuse auditi, et selgitada välja linna ülesannete tõhusaks täitmiseks optimaalne ametnike arv.



Isamaa ja Res Publica Liidu saadikud aitavad Tartul tagasi saada konkurentsivõimelisuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles