Vahur Kalmre: rahvast mööda

Vahur Kalmre
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Programmist ei leia sõna «rattatee», justkui poleks seda probleemi Tartu valitsejate jaoks olemaski.
Programmist ei leia sõna «rattatee», justkui poleks seda probleemi Tartu valitsejate jaoks olemaski. Foto: TPM

Kohalik ajaleht Tartu Postimees algatas oma veebilehel augusti lõpul küsitluse: missugustele Tartu probleemidele ootate lahendust erakondadelt?


Lähenevad kohalikud valimised panid meid küsima linlaste tähelepanekuid, mis on nende arvates need pakilised probleemid, mis Tartus vajavad lahendamist.



Üsna selgelt tõusis esile kolm probleemi, mis küsitlusele vastajatel hinge peal on. Kõik kolm olid ka üsna etteaimatavad, sest neist on viimastel aegadel räägitud-kirjutatud päris palju.



Need kolm on bussiliiklus linnas, rattateed ja lasteaiakohad.



Vaevalt on need kolm probleemi tundmatud ka Tartu valitsejatele. Aga võta näpust, paistab, et on küll.



Septembri alguses avaldas Tartu võimupartei Reformierakond kohalikus lehes oma valimisprogrammi valiku. Valiku tegemine ja avaldamine peaks ju tähendama, et seal on sees kõige olulisemad probleemid, mida partei tartlastele tahab teada anda. Jah, lasteaiakohtade tulevik leidis Reformierakonna valikprogrammis küll kenasti kajastamist, lausa esimesel kohal, bussiliiklusest ja rattateedest aga polnud selles valikus sõnagi.



Järeldus: need kaks teemat pole Reformierakonnale eriti olulised.



Aga olgu, ehk on need teemad selgelt ja sirgelt kirjas kogu valimisprogrammis, mida peab internetist otsima. Võta näpust – programmist ei leia kordagi sõna «rattatee», justkui poleks seda probleemi Tartu valitsejate jaoks olemaski. Paar punkti rattalaenutusest ja rattahoidlatest küll on, kuid kus need laenutatud rattad sõitma hakkavad, seda võimupartei ette ei näe. 



Ka bussiliiklus piirdub programmis biodiislikütusega sõitvate busside, ühtse piletisüsteemi ja elektrooniliste infotabloodega, kuigi linlaste põhimure on hoopiski bussiliikluse korraldus.



Vähemalt neis kahes olulises küsimuses – bussiliiklus ja rattateed – lähevad linlaste ja Reformierakonna mured totaalselt lahku. Või õigemini, need linlaste mured ei näi olevat Reformierakonna mured.



Küll aga huvitab Reformierakonda tartlastele teada anda, mis on linnapea Urmas Kruuse bändi nimi (reklaam kolmapäevase ajalehe esiküljel). Kas tõesti on see kõige olulisem teave, mida tartlased linnapea ja tema juhitud partei kohta septembris 2009 peaksid teadma? Oi-oi...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles