Euroraha aitab rohelist varandust suurendada

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaa erametsaomanike tugiisik Aadu Raudla (vasakul) ja Tartu Metsaomanike Seltsi esimees Uno Kiisholts (paremal) aitasid metsaomanik Sander Saburil täita eurotoetuse nõutamiseks vajalikke dokumente.
Tartumaa erametsaomanike tugiisik Aadu Raudla (vasakul) ja Tartu Metsaomanike Seltsi esimees Uno Kiisholts (paremal) aitasid metsaomanik Sander Saburil täita eurotoetuse nõutamiseks vajalikke dokumente. Foto: Margus Ansu

Tulevikule mõtlev metsaomanik hooldab oma rohelist varandust. Metsa väärtuse hoidmisel ja suurendamisel on abiks eurotoetus, mille nõutamise vastu võiks Tartumaal huvi suurem olla.


«Siia pange kriips, sest teie puhul pole tegu metsandusühistuga. Siia tõmmake ristid, hinnapakkumised on kenasti olemas,» õpetas Tartumaa erametsaomanike tugiisik Aadu Raudla metsanduse eurotoetuse nõutamiseks vajalikke pabereid täitma tulnud metsaomanikku Sander Saburit.



Sabur taotleb metsade majandusliku väärtuse parandamiseks makstavat eurotoetust esimest korda. «See toetus on investeering tulevikku ehk panustamine lastele. Enamik eraomanikke ei suuda metsa toetusteta majandada, hoida ja kasvatada,» ütles Sabur.



Sama meelt on mittetulundusühingu Tartu Metsaomanike Selts esimees Uno Kiisholts: «Näiteks noorendike hooldamiseks polegi kuskilt mujalt rahalist abi saada.»



Saag või kombain


Eesti metsaomanikele, nii füüsilisest isikust ettevõtjatele kui ka firmadele, teist aastat makstav Euroopa Liidu toetus on ette nähtud metsa majandusliku väärtuse parandamiseks, kahjustatud metsa taastamiseks ja metsatulekahju ennetamiseks.



Metsa majanduslikku väärtust saab toetusega suurendada mitmel moel. Näiteks makstakse toetust ulukikahjustuste ning taimehaiguste ja -kahjustuste ennetamiseks, kuni 30-aastases puistus hooldusraie tegemiseks, metsa uuendamiseks ja metsatehnika soetamiseks.



Raudla märkis, et metsatehnikat osta sooviv füüsilisest isikust ettevõtja ei saa toetuse eest endale siiski kõike lubada. «Kalli metsakombaini võib toetuse abil osta firma, mitte metsaomanikust talunik,» selgitas ta. Füüsilisest isikust erametsaomanikul on eurotoetusega võimalik osta näiteks bensiinimootoriga käsisaag, kõrglaasimissaag ja võsasaag.



«Kuid need võimalused avanevad vaid neile metsaomanikele, kelle majapidamine on riigi silmis korras,» toonitas Kiisholts. See tähendab, et toetuse taotlejal ei tohi olla maksuvõlgu, või kui neid siiski on, peavad võlad olema ajatatud ning nende tasumine käib maksu- ja tolliametiga kokku lepitud ajakava järgi.



Metsaomaniku metsamaa kohta koostatud inventeerimisandmed peavad olema kantud metsaressursi arvestamise riiklikku registrisse. Ka tuleb valgustus- ja harvendusraie kohta keskkonnaametile kohe esitada metsateatis. Tehnika soetamiseks on tarvis võtta hinnapakkumised.



Esmalt töö, siis toetus


Suurem osa eurotoetusega tehtavatest töödest tuleb lasta teha asjatundjal. «Näiteks noorendikke peabki hooldama asjatundja,» märkis Raudla. Omanik võib toetuse abil teha lihtsaid töid: istutada metsa, ehitada piirdeaedu või pritsida metsa taimehaiguste ja -kahjurite ennetamiseks.



Eurotoetusega teha plaanitavad tööd tuleb kahe aasta jooksul oma rahaga ära teha. Toetus makstakse välja siis, kui kavandatu on valmis ning investeeringut tõendavad dokumendid esitatud. Sularahamaksed arvesse ei lähe.



Sabur lahkus nõustajate juurest korrektselt täidetud toetusetaotlusega: «Nõutan rahalist tuge vaid sellisteks töödeks, mis suudan lähiajal ära teha.»


Eurotoetuse taotluse esitamiseks on aega 25. septembrini.



Tasuta nõuanne


• Tartumaa metsaomanik saab euroliidu metsandustoetuse nõutamiseks tasuta abi 24. septembrini (k.a) E–N kl 9.30–16.30 ja R kl 9.30–12 Tartus Aleksandri 14 maja ruumis 202. Registreerumine ja info aadu.raudla@erametsaliit.ee või tel 524 8963.



• Metsaomanikele Eesti maaelu arengukava 2007–2013 alusel Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest makstava metsade majandusliku väärtuse parandamise ja metsandussaadustele lisaväärtuse andmise toetuse kohta saab teavet ka  Erametsakeskuse kodulehelt www.eramets.ee.


Allikas: Tartu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles