Lasteaiad kosuvad jupiti

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haaslava valla Roiu lasteaia sõimelapsed Gretta Nikolajeva (paremal), Karola Kalvet ja Märt Järvpõld said eile uued avarad mängutoad endise raamatukogu ruumesse. Tulevaks aastaks peab vald leidma lisaruumi.
Haaslava valla Roiu lasteaia sõimelapsed Gretta Nikolajeva (paremal), Karola Kalvet ja Märt Järvpõld said eile uued avarad mängutoad endise raamatukogu ruumesse. Tulevaks aastaks peab vald leidma lisaruumi. Foto: Sille Annuk

Haaslava ja Kambja vald avasid uueks õppeaastaks uue lasteaiarühma, praegu kolmekümnele lapsele eralastehoiu teenust ostev Luunja vald tahab luua järgmiseks aastaks juurde viis lasteaiarühma.


Kambja vald, kes avas 2004. aastal viienda lasteaiarühma, jõudis eile seitsmenda rühma ning 144 lapseni. Kambja lasteaia juhataja Terje Rüütel ütles, et praegu ei ole vallal ühtki rahuldamata kohataotlust.

«Aga 2010. aasta sügiseks on üks sõimerühm juba täis ja 2011. aastaks üks sõimerühm poolenisti,» märkis Rüütel.

Vald seirab erahoidu


Haaslava vald avas Roiul eile neljanda rühma, sõimerühmi on seal nüüd kaks. Roiu lasteaia juhataja Anne Lõssenko sedastas, et 50-aastase ajaloo jooksul pole nende majas nii palju põnne kunagi olnud, viisteist aastat tagasi aeti läbi koguni üheainsa rühmaga.

Hetkel Lõssenko kinnitusel järjekorda ei jäägi, aga tuleva aasta sügiseks on juba järjekorras neliteist last, samas kui ära kooli läheb ainult neli.

Haaslava vallavanem Jüri Raudseping tunnistas, et kümne oodatavalt hoiukohta vajava lapse jaoks praegu valmis lahendust pole.

«Oleme mõelnud päevahoiuvõimalustele, et vald annaks eraettevõtjale ruumid kas Kurepalu seltsimajas või mujal ja toetaks kohamaksu katmist,» avaldas Raudseping. «Tegutseme selle nimel, et kõik lapsed saaks hoitud.»

Konguta valla lasteaedalgkooli juhataja Liina Tamm ei saanud eile kiidelda kolmanda rühma avamisega, küll aga enam kui kuus miljonit krooni maksva põhjaliku remondi lõppemisega. Lisaks tuttuuele köögiplokile ja lasteaialaste oma söögisaalile tuli nõelasilmast veerandmiljoniline mänguväljak.

«Selle üle oleme eriti uhked,» kinnitas Tamm. «Isad ja pojad näitasid meile akrobaatikat, kasvatasid püramiide. See oli tõesti väga südantsoojendav.»

Konguta vallavanem Agu Kasetalu tõdes, et kaks 22-pealist liitrühma pole kõige parem variant, seda enam, et lasteaiajärjekorras ootab veel pool tosinat mudilast.

«Ülemisele korrusele, praeguse volikogu saali asemele, saaks teha ühe ruumi juurde,» nentis Kasetalu. «Aga praegu väga suurt survet pole ja katsume hakkama saada. Olemasolevad rühmad on küll suured, aga alati mõni laps puudub.»

Lohkva saab lasteaia


Luunja vallavanem Aare Anderson avaldas lootust, et juba oktoobris õnnestub alustada neljarühmalise lasteaia ehitust Lohkvasse, praeguse raamatukogu ja noortekeskuse asemele. Järgmiseks sügiseks tahab vallavalitsus vabastada ka Luunja alevikus lasteaiale kahe rühma jagu ruume: teha ühe rühma juurde ja kolida teise ära koolimajast.

Umbes 30 Luunja valla last on praegu eralastehoidudes ning vald maksab iga lapse kohta 4700–4800 krooni kuus. Eile alustas Lohkva külas Karu eralastehoid kahe rühma ja 14 lapsega.

Uued lasteaiarühmad
• Roiu lasteaed sai riikliku toetuse najal juurde sõimerühma 16 lapsele. Lasteaia neljas rühmas käib nüüd kokku 72 last.
• Kambja lasteaeda lisandus riigi rahakoti toel sõimerühm 16 lapsele. Lasteaia seitsmes rühmas kokku käib nüüd 144 last.
• Tartu linnas on kevadega võrreldes juures kaks lasteaiarühma. Ühe sõimerühma sai venekeelne Annikese lasteaed Anne tänavas, Poku lasteaeda lisandus kolmeaastaste rühm.
Allikad: vallavalitsused, Tartu maavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles