Pauluse kirikus uueneb tiibhoone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse kiriku keldris käivad ehitustööd: valmib krüptisaal koos abiruumidega ning juba oktoobrist alustavad ehitajad maa alla kolumbaariumi rajamisega, mida hakkab saalist eraldama sümboolne jõgi, räägib SA Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld.
Pauluse kiriku keldris käivad ehitustööd: valmib krüptisaal koos abiruumidega ning juba oktoobrist alustavad ehitajad maa alla kolumbaariumi rajamisega, mida hakkab saalist eraldama sümboolne jõgi, räägib SA Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld. Foto: Margus Ansu

Tartu Pauluse kiriku tiibhoone rekonstrueerib AS Nordecon Ehitus, kelle ligi 15,5 miljoni krooni suurune pakkumine tunnistati sel nädalal kaheksa konkurendi omast edukaimaks.


Tiibhoone uuendamise kõrval saab firma ülesandeks ka kolumbaariumi ehk urnide matmispaiga ehitamise kiriku tagaaeda.



SA Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Sülla sõnul on idee laiendada krüpti kiriku keldrialast väljapoole jääva kolumbaariumiga Eestis ainulaadne lahendus.



Kuna surnuaedades napib maad, hakkab katoliiklikus Lõuna-Euroopas levinud urnimatuse tava järjest enam levima ka Põhja-Euroopasse ja nii projekteerisidki Soome arhitektid Pauluse kirikusse sellise matmispaiga.



Tiibhoonesse lastehoid


Nordecon Ehituse töömehed askeldavad kiriku keldris juba märtsist saati, sest sama firma tegi parima pakkumise ka eelmisel riigihankel, mis kuulutati välja krüpti lae ja põranda ehitaja leidmiseks.



Praegu käibki kiriku rekonstrueerimise teine etapp, mille käigus valmivad lisaks krüptile ka abiruumid ning paigaldatakse ventilatsiooni-, kanalisatsiooni- ja küttesüsteemid.



Krüpti lõplik viimistlus jääb aga kiriku ehituse viimasesse ja ühtlasi suurimasse etappi, millega loodetakse alustada järgmisel sügisel.



Oktoobris algava kiriku tiibhoone kapitaalremondi käigus saab sellest mitmekülgne kiriku- ja sotsiaaltöö keskus, kuhu rajatakse lisaks koguduse ruumidele ja raamatupoele ka lastehoid ning ehitatakse korralikult välja kodututele sotsiaalabi jagamise paik.



Algul pidi lastehoiu asemele tulema taaskasutuskeskus, kuid kui kiriku poole pöörduti palvega leida ruume lastehoiu avamiseks, otsustati selle kasuks. «Meie eesmärk on, et kirik ei oleks ainult kontserdipaik või koht, kus kord aastas jõulude ajal käiakse, vaid siin käiks elu,» rõhutas Süld.



«Kellelegi võib see imelikult kõlada, et meil on alumisel korrusel supiköök ja ülemisel lapsed, aga kiriku igapäevaelu ongi näha elu sünnist surmani,» rääkis Süld. Ta lisas, et kirikus jätkub korraga ruumi nii abi paluvatele kodututele kui ka päevaks hoida toodud lastele.



Kolumbaariumi rajamine ja tiibhoone ümberehitus läheb kokku maksma ligi 15,5 miljonit krooni, mis on Sülla hinnangul väga hea hind. Aastal 2006, mil kiriku planeerimisega alustati, oleks see töö maksnud umbes 20 miljonit.



Soodne aeg


«Ühest küljest ehitame kirikut väga raskel ajal, teisest küljest aga väga heal ajal, sest me saame ausad hinnad, millele pole juurde pandud väga suurt kasumit, sest ehitajate soov tööd teha on suur,» selgitas Süld.



Kiriku ehitamise kogumaksumus on ligi 150 miljonit krooni. Pauluse kiriku valmib lõplikult aastal 2013.



Kiriku ehitustööd


• I etapp ehk vundamendi- ja betoneerimistööd: u 6 mln kr


• II etapp ehk krüpti ehitamine: u 4 mln kr


• III etapp ehk tiibhoone ja kolumbaarium: u 15,5 mln kr


• Riik on kiriku projekteerimis- ja ehitustöid toetanud aastast 2006 ligi 16 mln, Tartu  linn üle 8 mln krooniga

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles