Teatri Kodu saab paari nädala jooksul katuse alla

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutsu teatrimaja sarikapidu (pildil vasakult Tartu Ehituse AS projektijuht Üllar Juhanson, Tartu abilinnapea Margus Hanson ja Tartu linnapea Urmas Kruuse).
Lutsu teatrimaja sarikapidu (pildil vasakult Tartu Ehituse AS projektijuht Üllar Juhanson, Tartu abilinnapea Margus Hanson ja Tartu linnapea Urmas Kruuse). Foto: Margus Ansu / Postimees

«Tavaliselt on sarikapeoks tehtud 35-40%, seekord võib öelda, et tehtud on umbes veerand,» arvas Tartu mänguasjamuuseumi teatrimaja projektijuht Üllar Juhanson tänasel ehitusmeeste peol.


Sellest ajast, kui Tartu Ehitus eelmise aasta lõpus Lutsu 2 teatrimaja ehitustöödega alustas, on maja juurest välja tulnud hulganisti arheoloogilise tähtsusega leide. Keskaegseid seinu ja õhkküttesüsteemi ning väiksemaid leitud esemeid ei maeta enam teatrimaja alla, vaid neid eksponeeritakse külastajatele.

Kuigi tööd takistavaid leide on olnud lademes, loodab Tartu Mänguasjamuuseumi direktor Triin Vaaro, et teatrimaja saab avatud mais - see oleks justkui kingitus muuseumi 16. sünnipäevaks.

Kuna siis tuleb kohe suveaeg peale, jääb teatrimaja ilmselt üsna vaikseks, kuid sügisest 2010 peaks Teatri Kodu igatahes täistuuridel tööle hakkama.

«Me nimetasime ta Teatri Koduks, sest kõik head asjad - kõik asjad - saavad alguse kodust,» rääkis Vaaro. Teatrimaja eesmärk on suur, sellest peab tulema koht, mis on lapse jaoks nagu muinasjutumaa, kus tema esimene kokkupuude teatriga oleks täienisti positiivne ja imeline.

Mänguasjamuuseumi teatrimajja tulevad lisaks suurele lavaga teatrisaalile ka näitused ja tegelustoad ning mõned üllatused, mille Vaaro praegu veel saladuses hoiab. Näha ja katsuda saab kõiksuguseid teatri tegemise nukke, nii marionette kui käpiknukke.

Suures saalis näidatavaid nuku- ja muidu etendusi «tuuakse sisse» ja lavastatakse ka kohapeal koostöös näitleja-lavastaja Leino Reiga, kes minevikus töötanud Eesti Nukuteatris.

Tänasel sarikapeol olid lisaks ehitajatele ja oma maja töötajatele ka linnaisad, pärja riputamise kohus pandi abilinnapea Margus Hansoni ja linnapea Urmas Kruuse õlgadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles