Leigo Järvemuusika festival keskendub klassikale

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leigo Järvemuusika festivalist on aastate jooksul saanud suve loomulik osa.
Leigo Järvemuusika festivalist on aastate jooksul saanud suve loomulik osa. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Homme algab järjekorras juba üheteistkümnes Leigo Järvemuusika festival, millel mängivad seekord peaosa Eesti muusikud ja klassikalised meloodiad.


«Seekord on nii, et peamiselt oleme keskendunud Eesti muusikutele ja klassikalistele paladele ning seetõttu ongi rõhk just teisel festivalipäeval, mida nimetame klassikapäevaks,» rääkis üks festivali peakorraldajatest Tiiu Tamm.

Klassikapäeval astuvad Tamme sõnul üles näiteks Leigol juba nädal aega Neeme Järvi käe all dirigeerimist harjutanud ja üle maailma kokku tulnud noored dirigendid, kelle seast parimad hakkavad ka mõningaid teoseid juhatama.

«Heliteoste mõttes on tähtsal kohal Gustav Ernesaksa lastelaulu «Rongisõit» ainetel tehtud Sven Kullerkupu variatsioonid, milles on kasutatud Ernesaksa loo fraase ning seatud need selliseks, nagu oleks need komponeerinud Mozart või Beethoven, samuti on mõned fraasid loost pandud džässilikku vormi. Kogu teos on nagu rong, mis sõidab läbi ajastute ja kiikab erinevate heliloojate loomingusse,» kirjeldas Tamm

Tamme sõnul on samuti oluline üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri esitusele tulev Beethoveni teos, «Wellingtoni lahing», mida dirigeerib Neeme Järvi ja mida saadab võimas tulevärk.

Tulevärki, sedapuhku siis elektroonilist näeb nii esimesel kui teisel päeval ka mobiilisümfoonia «Leviala» ajal. Eve Arpo, Riin Rõõs ja Timo Tootsi on vanadest mobiiltelefonidest loonud vaatemängulise masinavärgi, mis Aqrise poolt loodud spetsiaalse tarkvara abil moodustab inimeste helistamise peale heli- ja valgusmustreid.

Esimene päev keskendub pigem kergemale muusikale ning päeva n-ö naelaks on õhtupoolikul erinevate Eesti artistide esituses kuuldav muusikaline kummardus kultusbändile Pink Floyd.

Samuti astub festivali esimesel päeval üles üks staažikamaid festivalikülalisi Jäääär, kes esitab seekord Eesti heliloojate viise, mida oskab kaasa ümiseda iga eestlane. Lisaks festivali veteranile esineb ka Maarja, omamoodi läbilõikega enda repertuaarist, kaasates sinna kammerorkestri, bändi ning ka mõned teised artistid.

«Üks festivali eesmärke on eri muusikažanrite austajaid harida, pakkudes neile nii vanu lemmikuid kui uut ja huvitavat. Näiteks klassikahuvilisele pakkuda head kergemat muusikat ja kergema muusika lembelist viia kokku klassikaga,» selgitas korraldaja.

Leigo festival toimub Valgamaal Leigo talu maadel 14.-15. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles