Jõgeval jagatud võidutuli läitis jaanilõkked ka Eesti kaugeimais paigus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaika jaanituli.
Kaika jaanituli. Foto: Risto Mets

Võrumaale Antsla valda Kaika külla maalilise kuppelmaastiku tippu jõudis president Toomas Hendrik Ilvese ennelõunal Jõgeval kaasa antud võidutuli kella üheksa paiku õhtul. Tule tõi platsile kaitseliidu Antsla üksikkompanii ülem Tiit Tõnts, kes on ühtlasi ka Antsla vallavanem.


«Oleme seda juba viisteist aastat teinud, see on meie traditsioon,» rääkis viimased 26 aastat vallavanema ametit pidanud Tõnts. Tõsi küll, veel nõukogude-aja lõpul nimetati tema ametikohta külanõukogu esimeheks.



Kaika külla Läti piiri lähistel jõuti koos kompaniikaaslastega kaitseliidust jaanilaupäeva õhtul kella üheksa paiku. Enne Kaikat said lõkked samast tõrvikust leegitsema näiteks Kobela külas aga ka mitmes taluhoovis, kuhu inimesed tulel tulla olid palunud.



Paraadist Jõgeval oli Antsla meestel rääkida vaid head ning mitmed neist marssisid ka ise presidendi eest läbi. «Ilus üritus ja kohalikele inimestele tähendab see palju,» sõnas Tõnts.



Pikalt vallavanem Kaika jaanitulele ei jäänud, sest tundis end möödunud töistest päevadest ja magamata öödest väsinuna ning igatses koju pere juurde. Jõgeval harjutati ju võidupühaparaad päev varem kolmel korral läbi.



Jaaniõhtu jätkus meeleolukalt ja rahvuslikult. Umbes paarisajast inimesest koosnenud jaaniliste setskond sai mängida sportmänge ning lüüa tantsu elava muusika saatel. Õhkkond oli igati sõbralik ja meeleolu ülev. Korraldajad pakkusid külalistele ümberkaudsetest järvedest püütud kaladest kohapeal keedetud imemaitsvat uhhaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles