Julged noored asuvad võistlustulle

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksa aastat BMXiga sõitnud Andres Lainevool harjutas teisipäeva õhtul Tähtvere skate-pargis.
Kaheksa aastat BMXiga sõitnud Andres Lainevool harjutas teisipäeva õhtul Tähtvere skate-pargis. Foto: Kristjan Teedema

Homme võistlevad Tähtvere skate-pargis ekstreemspordiüritusel Tartu Extreme BMXi-sõitjad ja rulluisutajad. Võistlus leiab aset teist aastat ning on tänavu rahvusvaheline.

Peakorraldaja Andrus Pauli sõnul osaleb laupäeval 50 ekstreemspordiharrastajat, kellest kümme tulevad võistlema välismaalt. «Võistlejaid tuleb Prantsusmaalt, Poolast ja Soomest,» lausus Paul.

Üritusest võtab osa ka üks naissoost ekstreemspordiharrastaja, kes on pärit Poolast. «Kohale tuleb kogu Hendon­skate’i Poola tiim, teiste seas tütarlaps Grayna Wratny,» ütles Paul ja lisas, et neiu tuleb näitama oma rulluisutamise oskusi.

«Rahvusvahelisus annab üritusele väga palju juurde, sest minu teada ei olegi välismaalt uisutajaid siin käinud,» ütles Paul. Ta tõi näiteks, et ka ekstreemspordiüritusel Simple Session võisteldakse vaid rula- ja rattaaladel. «Välismaa uisutajad tekitavad kindlasti Eesti sõitjatele konkurentsi juurde ja teevad asja põnevamaks,» arvas korraldaja.

Võistlejad on tasemel

Pauli sõnul on ka Eesti rulluisutajad väga heal tasemel. «Näiteks Indrek Uibo, kes võitis alles hiljuti Pärnus Kuldrula võistlustel trikirulluisutamise,» lausus ta. Homme võistleb teiste hulgas Mats Kaarel Ruus, kes on viiekordne Soome meister.

Tartu Extreme’ile on antud ka tärn maailma rulluisutajate võistluskalendris World Rolling Series. «See on väga oluline, sest kui saad homme võisteldes hea koha, siis tõused ka rahvusvahelises pingereas mõnevõrra,» selgitas Paul.

Võistlusel hinnatakse trikkide keerukust ning arvestatakse ka seda, kui palju kukutakse. «Ega kukkumine ole lihtsalt niisama kukkumine, seda tuleb ka osata,» lisas korraldaja.

Peakorraldaja ütles, et osalejateks on üldjuhul need, kes tegelevad oma alaga pidevalt. «Muidugi on ka väiksemaid harrastajaid,» sõnas ta.

Homme on võimalik võistlemas näha ka tartlasi Talis Viirpalu ja Andres Lainevoolu. «Mõlemad on väga tugevad sõitjad ja mitmetel võistlustel väga häid kohti saanud,» lausus Paul. Tema sõnul pakuvad eestlased kindlasti välismaalastele konkurentsi.

Võistlusest osavõtmiseks ei kehtestata muid tingimusi kui vaid sümboolne osavõtumaks. «See jagatakse hiljem võitjate vahel ära, ega see midagi suurt ole, kuid asi seegi,» ütles Andrus Paul.

Ka sponsorid on võitjatele auhinnad välja pannud.

Ürituse eesmärk on pakkuda noortele põnevat tegevust. «Korraldan üritust enda vabast tahtest, keegi mind selleks ei ajenda,» lausus Paul. Ta soovib arendada rulluisutamise poolt. «Minu arvates on uisutamine palju vaatemängulisem, seda on põnev vaadata,» põhjendas Paul oma soovi. «Varem domineerisid skate-parkides uisutajad, nüüd on rohkem näha BMXi ja tõukerattaga sõitjaid,» ütles Paul.

Tuleval aastal uuesti

Korraldaja arvab, et võistlus tuleb järgmiselgi aastal ja veel suuremalt. «Tahaks ikka USAst ka ekstreemsportlasi siia võistlema tuua,» unistas Paul.

Küsimusele, miks ekstreemsportlased peaksid tahtma Eestis üldse võistelda, vastas korraldaja: «Neil on huvitav, saavad uusi kogemusi ja panevad end proovile.»

Tema arvates on ekstreemsportlastele tähtis ka oma nime tutvustada ja paljudes paikades võistlemine tuleb alati kasuks.


Tartu Extreme

Homme Tähtvere skate-pargis

• 13–13.30 soojendus (in-line skate ja BMX)

• 13.30–14.15 BMXi kvalifikatsioon

• 14.15–14.30 in-line skate’i soojendus

• 14.30–15 in-line skate’i kvalifikatsioon

• 15–15.15 BMXi soojendus

• 15.15–15.45 BMXi finaal

• 15.45–16 in-line skate’i soojendus

• 16–16.30 in-line skate’i finaal

• 17 autasustamine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles