Kui hästi pesta, siis ei haise

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haisev jäätmekonteiner (paremal) ja lõhnav suitsulihakiosk (vasakul).
Haisev jäätmekonteiner (paremal) ja lõhnav suitsulihakiosk (vasakul). Foto: Martin Pau

Endine kolleeg kirjutas mulle: kuumade ilmadega hakkab avaturu väravas kõhutav suur prügikast võikalt haisema. «Ma iga kord otsin esimese ehmatusega, et kas kuskil on mingi laip.»

Läksin teisipäeva hommikul avaturu väravasse nuusutama. Ilm polnud veel kuigi soojaks pööranud, oli vahest 18-19 kraadi, aga Turusilla otsal, umbes kahekümne meetri kaugusel Ragn-Sellsi rohelisest prügipressiga konteinerist heiastas põhjakaaretuul mulle korraks prügilat.

Torma prügilat ja Väätsa prügilat ning Aardlapalu oma muidugi ka. Muid pole ma nuusutanud, Aardlapalu see-eest mitu-setu korda.
Prügikastist paarkümmend meetrit Emajõe pool seisab ratastel kalakiosk. Kalakioski ees tegi kalahais prügihaisule silmad ette.

Prügikastist viis meetrit avaturu värava pool seisab vorsti-singikiosk, mille luugist tulvavad meeldivad suitsutusaroomid panid samuti hetkeks jäätmelehka unustama.
Lihakioski müüjanna Ketlin Alaväli tunnistas, et prügi lagunemise haisuta oleks meeldivam. Kioskit pidava osaühingu Best Events omanik Oksana Köidam ütles, et uuris avaturgu haldavalt aktsiaseltsilt Tartu Turg, kas konteinerit oleks võimalik nihutada kaugemale.

«Meile seletati ilusasti, et konteineri asukoht pole suvaline. See paikneb ehitatud platvormil, mille all on kanalisatsioon,» vahendas Köidam. «Paraku loobivad kõik, kes tahavad, sinna kõike, mida tahavad. Suvekuudel see paratamatult käärib ja lehkab.»

Tartu Turu juhataja Jaak Adamsoo ütles, et peamiselt ei levi paha lõhn mitte konteineri sisemusest, vaid nõrgveest, mille konteineri press surub välja konteinerisse heidetud riknenud marjadest, puuviljadest ja juurviljadest.

«Meil on sinna ühendatud veekraan, et konteineri alust pesta ja uhta vesi kanalisatsiooni. Varem oli tühjendamine kahe nädala tagant, nüüd nädala tagant,» kirjeldas Adam­soo. «Peame koristajaile ütlema, et tuleb lihtsalt tihedamini pesta. Üks teeb korralikumalt, teine unustab ära.»

PS Värske hapukurk maksis eile Tartu avaturul 3 eurot kilo. Sama palju maksis kilo musti sõstraid, kilo moosimaasikaid ja kilo lillkapsast.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles