Augustis toimub öölaulupidu «Järjepidevus»

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öölaulupidu «Märkamisaeg» 2008. aastal Tallinnas
Öölaulupidu «Märkamisaeg» 2008. aastal Tallinnas Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu 19. augustil toimub Tartu laululaval öölaulupidu «Järjepidevus», mille eesmärk on meenutada 25 aastat tagasi toimunud sündmuseid.

Öölaulupeo «Järjepidevus» puhul on tegemist osaga Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva sündmuste sarjast. Kui Eesti Vabariigi 90. sünnipäeval toimus öölaulupidu «Märkamisaeg», siis tänavu toimub väiksem laulupidu Tartus, et meenutada 1988. aasta olulisemaid sündmuseid.

«Tartul on nendes sündmustes oluline osa, esiteks aprillis toimunud muinsuskaitsepäevade näol, mil sinimustvalge lipu värvid esimest korda rahva ette ilmusid. Teiseks Tartu levimuusikapäevad, mille raames selsamal lauluväljakul, kus laulukaart polnud veel ehitatud, Alo Matiiseni laulud esimest korda täismahus kõlasid,» ütles öölaulupeo kunstiline juht Margus Kasterpalu.

Kasterpalu sõnul polnud öölaulupeole pealkirja leidmine sugugi lihtne. Korraga tekkis olukord, kus paljud muusikapalad, mille kohta ma korraldajana arvasin, et need peaksid sellel kontserdil kõlama, ei saanud enam kõlada nende esituses, kes need lood tuntuks laulsid, lisas ta. «Tekkis sisuline vajadus järjepidevuse järele ja mida aeg edasi, seda õigemaks see pealkiri muutus,» kinnitas Kasterpalu.

Korraldaja sõnul ei jagune kindlasti öölaulupeo puhul rahvas esinejateks ja kuulajateks, sest esitamisele tuleb väga palju neid lugusid, millele saavad kõik kaasa laulda.

Esinejatest astuvad öölaulupeol üles Jäääär, Ultima Thule, Mahavok, Peeter Volkonski, Riho Sibul, Tõnis Mägi, Toomas Lunge, Gerli Padar, Ott Lepland jpt. Üks osa kontserdist on pühendatud ka noorematele esinejatele, kes 1988. aasta sündmuste ajal sündisid nagu Sandra Nurmsalu, Mari Pokinen, Laura Põldvere jpt.

Laulupidu «Järjepidevus» on kõikidele osalejatele tasuta ning korraldajad loodavad Tartu laululavale mahutada vähemalt 15 000 inimest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles