Turujutt: neli aastakümmet Tartu roose

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobiroosikasvatajad Ülev ja Siina Telvar on käinud Tartu turul roose müümas ligi neli aastakümmet.
Hobiroosikasvatajad Ülev ja Siina Telvar on käinud Tartu turul roose müümas ligi neli aastakümmet. Foto: Kristjan Teedema

Lõpetamiste aeg on koolides ja ülikoolides ümber saanud. Avaturu kõige jõepoolsema värava vastas kitsukesel letinurgal on oma roosivaliku välja sättinud üks armas vanapaar, Siina ja Ülev Telvar. Valik pole küll nii kirev kui kõrval asuvas lõikelillede letis, kuid nii okkalisi roose leiab ainult nende juurest.

Proua Siina on juustesse sättinud roosa roosi ning veenõus lilli kohendades meenutab ta, et aktuste aegu leiab tema leti juurde tee ikka ka neid lõpetajaid, kel palve, et see või teine õppejõud oli nii karm, et talle kuluks lõpuaktusel üle anda õige okkaline roos.

Vanaproua teab täpselt, mis siis välja otsida: «Königin der Rosen». Eesti keelde tõlgib ta selle kui rooside kuninganna.  

Siina ja Ülev Telvar on Tammelinnas, seal telemasti lähedal, roose kasvatanud aastakümneid. Turul on neid müümas käidud juba aastat nelikümmend. Varem oli Tartus roosikasvatajaid ja turul müüjaid rohkem. Välismaalt odava massina sisse toodud õied trumpavad kodumaised nii hinna kui standardsuse poolest üle.

Nüüd aga ongi Telvarid veel viimastena vastu pidanud. Praegugi käivad nad avaturul, kuid vaid mõnel harval päeval nädalas, sest letinuka eest tuleb tasuda kuus eurot päevas. Et aga hobikasvajatena nad õie eest vänget hinda ei küsi, tuleb päevas müügi pealt kokku ehk vaid kümmekond eurot.  

Telvarite käest saab aga hüva nõu roosi värskuse hoidmiseks pealekauba. Roosivarre lõikepind peab olema võimalikult suur. Enne vaasi pistmist tasub see paari sentimeetri ulatuses niimoodi viltuselt ära lõigata, et õis jaksaks varre tublisti vett täis imeda.

Telvarite roosimüügipäevi aga annab rihtida – nagu öeldud, iga päev neid ei leia. Nädala eest sai iga päev turul käidud lootuses neid trehvata. Proua Siina aga avaldas malbelt, et jah, eelmisel nädalal oli siin väikesi tähistamisi, ei saanud turule tulla.

Vanapaaril täitus jaanilaupäeva aegu 55 abieluaastat. Roosikasvatajana olevat abikaasa kõikide nende aastate jooksul ikka hoolega silmas pidanud, et värsked õied alati vaasis oleksid.  

PS Värske hapukurgi kilo püsib endiselt viie euro juures!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles