Varnja rahvas õppis ohutust maal ja vees

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Piirivalvurid ja politseinikud õpetasid täna Peipsiäärses Varnja alevikus kohalikule rahvale, kuidas päästa inimesi veest nii, et end ise ära ei uputaks.

Väljakuulutatud ajaks saabus Varnja kordoni juurde ligikaudu poolsada huvilist, kellest suurem osa lapsed. Neile näitasid piirivalvurid esmalt, kuidas päästa veest inimest. Seda nii paadist kui maismaalt.

Suure piirivalvekaatri pealt korraldati kõigi silme all päästeoperatsioon, kuidas vette kukkunud inimesele mindi vette järgi, sikutati ta alusele ning mähiti sooja teki sisse.

Lapsed said pärast demonstratsioone ka ise päästerõngast heita ja instruktorit veest välja sikutada. «Piirivalvurite põhiline töö ongi järvepääste,» kinnitas vanempiirivalvur Marko Mesi.

Järgnes retk relvade näitusele, kus piirivalvurid näitasid oma igapäevaseid töövahendeid ja märulivarustust. Vaatamiseks väljas olid nii kuulipildujad, pumppüssid, erineva kaliibriga automaatrelvad, kui ka kumminuiad, kilbid ja kaitsmed. Varnja kordoni vanempiirivalvur Ants Siirandi manitses lapsi, et relva käes hoides ei sihiks nad kunagi teise inimese poole. Üks poiss osundas Nõukogude päritolu automaadi AKM-47 poole ja väitis, et tal on kodus emal samasugune. Korrakaitsjad kergitasid seepeale kulmu ja poiss kinnitas seepeale, et tegu on siiski mängumaketiga.

Kokkutulnuile tutvustati veel erinevat varustust, mis peab paadiga suurele veekogule minnes kaasas olema. Kõik said selga proovida päästeveste ning Varnja kordoni ülem Olav Ojasaar demonstreeris erinevaid signaalrakette ja suitsuefekti tekitavaid seadmeid, millest on kasu, kui oled hätta sattunud ja sind otsitakse. Teine instruktor näitas omal nahal, mis juhtub siis, kui paat läheb ümber. Selgus, et sõudepaati järve ära uputada ei ole kaugeltki keeruline.

Veel oli üles seatud väike jalgrattasõidu harjutusväljak, kus sai läbi teha jalgrattaeksamil nõutavaid elemente.

Mõistagi ootasid kõik väikesed poisid pikkisilmi, millal nad pääsevad piirivalvekaatriga järvele sõitma ning mundrimeeste ATV-d proovima. Ootus sai tasutud ning kõik soovijad viidi sõitma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles