Teismelised panid ohutusteadmised proovile

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekti «Kaitse end ja aita teist» laager Tartumaal Elvas.
Projekti «Kaitse end ja aita teist» laager Tartumaal Elvas. Foto: Kristjan Teedema

Preemiana aasta otsa tehtud tubli töö eest sai sadakond last võimaluse Elvas tervisespordikeskuses teiste omavanustega lustida ja muidugi teadmisi võrreldes võistelda.

«Kaitse end ja aita teist» ehk KEATi ohutuslaagreid on Tartumaal 6.–8. klassi õpilastele korraldatud viis aastat. Tänavu osaleb kahepäevases laagris 11 maakonna kooli 14 võistkonnaga, ühtekokku üle saja noore.

Enne laagrisse tulemist läbitakse koolis aasta jooksul õppekava, kus oma ala professionaalid käivad rääkimas esmaabi andmisest, liiklusohutusest, meelemürkide kahjulikkusest, orienteerumisest ning käitumisest tulekahju ja teiste õnnetuste korral.

Elvakad tulid tagasi

Elva gümnaasiumi võistkond oli laagris esimest korda üle mitme aasta, kuuenda klassi lastest koosneva võistkonnaga oli kaasas kooliõde Elis Lessing. Sellal kui õpilased elu eest võistlesid, rääkis ta, et kunagi sai KEATil käidud koos kooliarstiga, tema lahkumisel jäi aga asi soiku.

Lessingu sõnul tahtsid just lapsed ise uuesti tulla ja selle huvi pärast KEATi programmiga uuesti algust tehtigi. «Me tulime praegu rohkem kogemusi hankima,» rääkis Lessing, et tänavu lihtsalt proovitakse, kuidas välja tuleb. Nii teaks järgmisel aastal juba paremini, kuidas ja milleks valmistuda.

Õpilased olid tema sõnul eriti rahul sellega, et õnnestus kahel päeval tundidest ära saada. Ta rõhutas küll, et lapsed on koolis väga tublid ja puudulike hinnetega õpilasi kaasa ei võetudki.

Pealegi tehti laagrisse tulemiseks peale tavaprogrammi läbi veel elustamisloeng ja mõned lisatunnid.

Sel aastal on laagris tehtud mõned uuendused. Projektijuht Eha Anslan, Lõuna päästekeskuse ennetustöö büroo peaspetsialist rääkis, et varasematest aastatest paremini on nüüd organiseeritud üldteadmiste test.

Eelmistel aastatel anti võistkonnale paber küsimustega kätte, nüüd tehti kõike sülearvutis võistluste käigus. Võistkonna sisestatud vastused läksid otse võrgukeskkonda ja seega jääb korraldajatel ära aeganõudev testide kontrollimine.

Lisandusid veel uued võistluspunktid, esimest korda käsitleti pommi- ja raudteeohutust.

Täna saab märjaks

Pisut on muutunud ka koolides õpetatav programm, vastutulekuna jäeti välja elektriohutuse ja elustamise teema. «Koolides on tundide maht niigi suur, neid tunde on raske leida,» rääkis Anslan.

Ta kinnitas siiski, et lapsed ei jää neist hädavajalikest teadmistest täiesti ilma, sest õpetajad puudutavad neid teemasid näiteks inimeseõpetuse tundides. Ja laagrisse tulles räägitakse kõik üle.

Eile olid õpilastel võistlused, täna on pingevabam päev. Hommikut alustatakse traditsioonilise tuletõrjeolümpiaga, kus võistkonnad peavad läbi tegema mitu väga märga ülesannet, hiljem näeb liiklusteemalisi demonstratsioonesinemisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles