Vaaraosipelgas kolib külmast kodust ära

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaaraosipelgas on paari millimeetri pikkune ning ta seab ennast majja sisse suurema kambaga.
Vaaraosipelgas on paari millimeetri pikkune ning ta seab ennast majja sisse suurema kambaga. Foto: Helin Loik / Naisteleht

Indiast pärit vaaraosipelgad on ühed tüütuimad kodused kahjurid, kes sunnivad inimest kogu oma toidukraami ümber korraldama.





Vaaraosipelgas on paari millimeetri pikkune ja merevaigukarva. Majja seavad nad ennast tavaliselt sisse suurema kambaga ning kui koht on sobiv, siis jäävad paigale ja hakkavad ohtralt paljunema. Emasipelgas muneb oma elu jooksul kuni 3500 muna.



Vaaraosipelgad armastavad sooja rikkaliku toidulauaga kodu. Kui tingimused on kehvad, siis kolitakse sinna, kus on parem.



Popid on keskküttega uuselamud või kortermajad, kus aasta ringi mõnusalt soe.



Mööda soojatorustikku


Pesa tehakse tavaliselt küttekeha või soojaveetoru lähedusse ning üsna sageli seina vahele.



Aga selle võib leida ka kust iganes, kas või lambikuplist või aluspesusahtlist.


Putukauurija Vambola Maavara järgi on kõige tõhusam viis neist tüütuist elukaist lahti saada külmašoki abil, liiga külmast kohast kolivad nad kiiremas korras välja, liikumiseks sobib neile näiteks soojatorustik (nii lähevad nad ka ühest majast teise).



Sipelgaid külmetada on üsna keerukas – külmal ajal tuleks välja viia kõik riided, avada kapiuksed ja sahtlid, et külm kõikjale ligi pääseks, keerata kinni soojaallikad ning avada aknad, soovitatavalt terveks ööks. Kõige paremini toimib selline meetod muidugi talvel.



Pesa hävitamine


Vaaraosipelgatest lahtisaamise üks viise on nende pesa hävitamine. Toas ringijalutavaid sipelgaid võib muidugi ka pihustatava mürgiga tappa, kuid emasipelgas jääb ellu ja muneb edasi.



Kasutada võib ka mürksöötasid, mis ei tapa sipelgat kohe. Ka kahjuritõrjujad kasutavad sipelgatest lahti saamiseks just sellist teed. Sipelgas viib mürgitatud toidu pessa, seal sööb seda ka ema.



Kiiresti neist putukatest üldjuhul lahti ei saa, ka mürgise toiduga võib paar kuud aega minna.


Kui aga kortermaja teistes korterites tõrjet ei tehta, on rohkem kui tõenäoline, et ühel ilusal päeval kolivad sipelgad jälle tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles