Vanaema lausus tuhat tänu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ella Puusepa suur pidupäev! Ta jäi ilma emata, kui oli viiene. Ta jäi leseks, kui oli 50-ndates. Ta mattis oma õnnetuses hukkunud poja, kui too oli alles laps, ning raskele haigusele alla vandunud tütre, kellest jäi maha kolm poega. Ella kasvatas poisid üles. Ta on terve elu teinud palju tööd. See lugu mahub saja aasta sisse.
Ella Puusepa suur pidupäev! Ta jäi ilma emata, kui oli viiene. Ta jäi leseks, kui oli 50-ndates. Ta mattis oma õnnetuses hukkunud poja, kui too oli alles laps, ning raskele haigusele alla vandunud tütre, kellest jäi maha kolm poega. Ella kasvatas poisid üles. Ta on terve elu teinud palju tööd. See lugu mahub saja aasta sisse. Foto: Margus Ansu

Saja-aastane Ella Puusepp istus laupäeval Konguta rahvamajas otsekui troonil ja vaatas, kuidas ta ilus kuningriik koguneb.





Trooniks oli paraku ratastool, milles Ella on viibinud juba kaks aastat, kaks kuud ja 21 päeva – ei rohkem ega vähem, aga seda ratastoolielu päevade arvestust peab Ella ise! Ning kuningriigiks see, mis sada aastat inimese ellu ikka toob – viis põlve nooremat rahvast.



Palju tuhat tänu!


Ella võtab Konguta rahvamaja saali seatud pikkade pidusöögilaudade ees vastu lõputul hulgal kingitusi, lilli ja õnnesoove. Noogutab tuttavate näojoontega pidulikes rõivais inimestele ning kordab üha: «Palju tuhat tänu teile! Palju tuhat tänu teile!» Tänab kummardusega vallavanemat Agu Kasetalu ja ta kaaslast.



Ella kuulab tähelepanelikult kõiki luuletusi, laule ja pillilugusid, pühib pisara, kui ta seitsmeaastane õe tütretütar Marta viiulil «Meil aiaäärne tänavas» maha mängib ning selle lõpul veel salmi Lydia Koidula luuletusest otsagi laulab.



Tegelikult algas see pikk päev 100 aasta eest Anna ja Hendrik Ilvese perest, kes siis Konguta valla Mäeotsa külas Alliku talus oma elu elasid. Ella sündis pere seitsmest lapsest viiendana ning on praegu ainukesena elus.



Tõele au andes peab märkima, et pikaealisus on olnud Ilveste pool moes. Isa Hendrik elas  86-aastaseks, vend Eduard 104-aastaseks, ka teised Ella vennad ja õed on elanud üle 80 aasta vanaks.



Laupäeval Ella auks korraldatud suguvõsa kokkutuleku noorim liige oli kolme kuu vanune Heleriin. Heleriin on Ella õetütre tütrepoja tütar.



Kõige märkimisväärsem seik oli aga see, et Ella ümber toimetasid vahetpidamata kolm tolle peo kõige ilusamat ja pikemat noort meest. Nad ümmardasid Ellat nagu oma südamedaami ning täitsid ka ta õhust aimatavaid soove.



Need mehed olid Ella tütre Mare pojad – Vahur, Margus ja Andres.


Keskmine tütrepoeg, 26-aastane Margus, sättis aga tooli otse vanaema ratastooli kõrvale ning istus seal vanaema kõrval kuhugi kiirustamata.



Margus hoidis oma memme kätt, silitas ta juukseid ja «tõlkis» Ellale otse kõrva sisse kõik õnnesoovid, mille puhul mees juba teadis, et vanaema ei pruugi neist kas liiga kiire kõne või vaikse hääle tõttu kohe aru saada.



Sugulased selgitasid, et Margus peab poistest kõige rohkem välismaal ära käima ning ilmselt just seetõttu tahab ta tolle päeva kõik väärtuslikud sekundid oma vanaema kõrval veeta.



Kaks elu


Kui Ella käest küsida ta elu eredaid hetki, siis räägib Ella tütre raskest haigusest ja surmast ning kolmest mahajäänud pojast. Vahurist, Margusest ja Andresest.



Sugulased räägivad veel, et need kolm tütrepoega kinkisidki Ellale teise elu. Vastutus ja mure Vahuri, Marguse ja Andrese elu ja saatuse pärast tegi ta uuesti nooreks ja tugevaks. Ella kasvatas neist rüblikutest poistest just niisugused mehed, nagu nad praegu terve suguvõsa rõõmuks on.






Valla vanim elanik

• Ella Puusepp on Tartumaa Konguta valla 1419 elanikust ainus saja-aastane inimene, tema sünnipäev on täna.


• Elab koos oma õetütre Tiina Saarega Erumäel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles