Tartu Veevärgi metaanitank pääseb lammutusest

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veevärgi metaanitank saab uue põranda.
Veevärgi metaanitank saab uue põranda. Foto: Sille Annuk

Ehitus- ja projekteerimisvigade tõttu katsetusel lekkima hakanud Tartu Veevärgi uue biogaasitehase hiiglaslikku betoonist metaanitanki ei lammutata, kuna ekspertide arvates piisab tünnile uue põhja valamisest.

Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapi sõnul valatakse tünnile uus, umbes neljakümne sentimeetri paksune betoonist põrandakiht ning lisaks kahe meetri kõrgused seinaosad. «Leke tekkis katsetuse ajal seetõttu, et põhi ei olnud projekteeritud sellist koormust kandma. Tanki all olevad vaiad vajusid erinevalt ning tänu nõrgale põrandakonstruktsioonile tekkisid praod,» selgitas Kapp.

Uus põrand ankurdatakse Kapi sõnul vana külge kinni. «Piltlikult öeldes on seal rohkem rauda kui betooni,» märkis Kapp ning lisas, et kuigi põrand tõuseb ligi pool meetrit, pole see tünni üldmahtu arvestades väga palju. «On läbi arvutatud, mida see tehnoloogilisele protsessile tähendab, praktilist mõju sellel ei ole.»  

Eksperdid kiitsid heaks

Paranduslahenduse on heaks kiitnud nii Eesti kui Saksa eksperdid. Kui põrand on valatud, katsetatakse uuesti. «Betoon peab kakskümmend kaheksa päeva kivistuma ja pärast seda teeme uue veekatse. Võib-olla isegi väikese ülekoormusega. Kui kõik peab, läheb asi töösse,» kinnitas Kapp.

Kuigi praaktöö tõttu on gaasitehase valmimine ajakavast maas umbes kümme kuud ja parandamine nõuab lisaraha, ei karda veevärk rahalist kahju. «Kuna kogu rahalise kahju peab töövõtja meile kompenseerima, siis arvan, et otsest rahalist kahju me lõppkokkuvõttes ei saa. Küll aga peame inimestelt vabandust paluma, kuna sel kevadel hais veel ei kao,» ütles Kapp.

Alustab tööd sügisel

Uus katsetus on kavandatud suvekuudele ning hiigeltünn võiks reoveemudaga täituda septembris.

Metaanitanki katsetati möödunud suvel, kui ligi 27 meetri kõrgune ja 4600 kuupmeetrit mahutav raudbetoonist tünn vett peaaegu täis lasti. Tanki põhjaplaat ei pidanud aga survele vastu ning vesi hakkas tünnist välja voolama.

Kogu rajatav kompleks läheb maksma 6,9 miljonit eurot, millest umbes 5 miljonit tuleb Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist. Veevärgi omaosalus moodustab ligi 28 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles