Kaalikas läks bravuuri täis

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ürituse «Juurikas on bravuurikas» eestvedajad Diana-Lisanne Käpp (taga, heleda peaga) ja Liina Kokk (mustas) pakuvad terve nädal koolikaaslastele tervislikke suupisteid.
Ürituse «Juurikas on bravuurikas» eestvedajad Diana-Lisanne Käpp (taga, heleda peaga) ja Liina Kokk (mustas) pakuvad terve nädal koolikaaslastele tervislikke suupisteid. Foto: Margus Ansu

Kommertsgümnaasiumi fuajees seisnud kaalikavaagnad tühjenesid eile küll üsna tasapisi, kuid väljasirutatud käega õpilaste möödudes jäid juurikahunnikud järjest väiksemaks.

Sellel nädalal on kooli õpilased igal hommikul saanud näksida midagi värsket ja tervislikku, sest 11. klassi neiud Liina Kokk ja Diana-Lisanne Käpp korraldavad koolis nädalat «Juurikas on bravuurikas».

Tüdrukud naersid, et on juurikajagajatena nooremate õpilaste hulgas juba kõvasti kuulsust kogunud ja kooli peal tuntud ka porganditädidena.

Nad on saanud kogemuse, et tervislik toitumine nõuab aega. Kokk rääkis, et igal hommikul jääb esimene tund vahele, sest selle ajal on vaja hoopis  serveeritavat puhastada ja lõikuda. Vaagnad pannakse välja pärast esimest tundi ja need jäävad sinna nii kauaks, kui veel midagi peal on.

Üldjuhul saab kõik otsa esimese kahe vahetunniga ning neidude sõnul vähenevad varud ka tundide ajal, kuigi nad ei tea, kes sel ajal söömas käivad.

Tüdrukud ise on koos abilistega vahetundidel laua juures, et kutsuda nii lapsi kui õpetajaid ligi astuma, julgustada sööma ja rääkida, miks üht või teist juurvilja tuleks süüa.

Sööjateks on peamiselt väiksemad õpilased. Ilmselt sellepärast, et juurikalaud on söökla juures ning teisel vahetunnil lähevad nad sealt niikuinii mööda. Mõned võtavad tüki või kaks, teised aga mõlemad peod täis ja käivad veel lisa küsimas. Käpp ütles, et koolimaja peal ei ole seda toitu vedelemas nähtud, nii et ilmselt süüakse kõik ära.

Huvijuht Helena Stamberg naeris, et õunapäeval mõni laps ei läinudki laua juurest ära, vaid seisis seal mugides terve vahetunni. Kaalikas nii populaarne ei olnud, ent sedagi ei jäänud järele.

Neidude sõnul peab gümnaasiumiõpilasi laua juurde rohkem meelitama ja mõned tulevadki. «Kuid nemad vaatavad rohkem, et «mingi kaalikas», ja ei taha,» rääkis Kokk. Üks klass aga näiteks võttis karbiga porgandeid tundi kaasa, et kaaslastelegi jagada.

Esmaspäeval said õpilased süüa porgandit, teisipäeval õunu, eile kaalikat, täna on menüüs kurk ning homme pähklid ja kuivatatud puuviljad. Kodumaiseid porgandeid, kaalikaid ja kurke osteti kõiki 15 kilo ja Saksamaalt tulnud õunu 18 kilo.

Raha selle kõige tarvis tuli linnalt, sest noored kirjutasid projekti. Lisaks juurikajagamisele on sel nädalal plakatinäitus, eile mängiti väikestega tervisemänge ja homme tuleb kõigile soovijatele viktoriin, mille parimad saavad šokolaadi asemel uhkelt pakitud tervislikku kraami.


Bravuurikad juurikad

Porgand

• Toores porgand tugevdab organismi ning on eriti tõhus koos rasvainega süües, sest siis omastab keha paremini selles leiduvat beetakarotiini.

Õun

• Õuna väärtus toiduainena, C-vitamiini, orgaaniliste hapete ja teiste bioloogiliste toimeainete allikana on nii suur, et seda võiks süüa iga päev.

Kaalikas

• Kaalikas soodustab seedimist ning selles on väga palju C-vitamiini, pea sama palju kui kül­metusravimitena tuntud sidrunis ja apelsinis.

Kurk

• Teiste köögiviljadega võrreldes on kurgi vitamiinisisaldus üsna kesine, see-eest sobib see vähese toiteväärtuse tõttu kaalujälgijatele.

Pähklid

• Pähklid sisaldavad suurel hulgal vitamiine ja mineraale, kiudaineid ja kasulikke rasvu. Mõned on valgurikkuselt üle nii linnulihast kui kalast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles