Tartumaal Peedul avab uksed väikene erakool

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu erakooli Peedu koolis asuvad sügisel esimeses klassis õppima (vasakult) Pauliina ja Katariina Luure, Aade Hiir. Aade noorem õde Herta tuleb kooli mõni sügis hiljem. Tüdrukute taga seisab tulevane klassiõpetaja Anna-Liisa Peterson.
Tartu erakooli Peedu koolis asuvad sügisel esimeses klassis õppima (vasakult) Pauliina ja Katariina Luure, Aade Hiir. Aade noorem õde Herta tuleb kooli mõni sügis hiljem. Tüdrukute taga seisab tulevane klassiõpetaja Anna-Liisa Peterson. Foto: Kristjan Teedema

Ajal, kus haridusreformi muutuste tuules sulgevad uksed mitmed väiksed maakoolid, läheb eelseisval sügisel kümmekond last Peedul värskelt loodud väikesesse erakooli.

«Otsitakse kahte last, kes peaks sügisel kooli minema. Soovitatavalt võiks tegu olla Peedu või selle lähiümbruse elanikega, kes soovivad oma õpinguid alustada pisikeses erakoolis.» Selline teade ilmus Peedu Kooli Seltsi Facebooki lehel tänavu aasta alguses. Kooli avamiseks oli tarvis kokku saada vähemalt kaheksa last, sest just nii paljudega oleks Tartu Erakool (TERA) valmis Peedul filiaali avama.

Peedu ettevõtlike lapsevanemate usina töö tulemusena istuvad tänavu 1. septembril Peedu TERA kooli filiaalis koolipinki vähemalt üheksa esimese klassi jütsi, aga võib-olla rohkemgi – avalduste vastuvõtt käib veel tuleva nädala esmaspäevani.

Peenrad aeda

Anne Hiir on Peedu Kooli Seltsi liige, kelle tütar Aade on üks sügisel kooliteed alustavatest lastest. «Paljud, kes siia Peedule kolivad, tahavadki rahu ja vaikust ning seda ka lastele. Ja üldiselt ei taha nad ka suurt kooli,» sedastas Anne Hiir.    

Tema sõnul teeb kohaliku väikese kooli avamine ka vanemate elu lihtsamaks, sest last ei pea igal hommikul kooli sõidutama. Lisaks on see mõnus lapsepõlv koduses keskkonnas.

«Kuna siin kõrval on Vapramäe-Vellavere sihtasutuse õpperajad, saan siin teha hästi palju õuesõpet ja aeda võib teha peenrad,» rääkis tulevane klassiõpetaja Anna-Liisa Peterson, kes  samuti elab Peedul. Sügisel alustav klass on talle päris esimene.

Vana pruun puumaja Vapramäe teel kahe pisikese klassitoa ja hiiglasliku aiaga on just kui «Bullerby lastest» pärit.

Praegu tulevase kooli ruumides rentnikuna elav vanahärra Ülo Vainer kiidab avara veranda ja kõrgete lagedega ruume taevani ning on veendunud, et sellest saab hea kool. Ta näitab vasakpoolset tuba, kus kunagi lamasid radikuliidihaiged. Siin asus siis haigla.

Näpud värviseks

Nüüd kuulub maja eraomanikule, kes asub lähiajal ruume remontima. Ka lapsevanemad ja tulevased kooli kasvandikud saavad näpud värviseks teha.

Maja omanik annab kasutada maja esimese korruse. Kool ruumide eest renti maksma ei pea. See võimaldab erakooli õppetasu hoida enam kui poole soodsama kui Tartus – 60 eurot kuus.

TERA kooli nõukogu esimees Andrus Kuusmann märkis, et nii kooli avamine kui selle õppemaksu madalal hoidmine on võimalik tänu kohalikule kogukonnale ja Peedu Kooli Seltsile, kes on kogu aeg tugevat initsiatiivi üles näidanud.  

Kui esilagu alustab tööd vaid esimene klass, siis järgmisel aastal on ruumi vaja juba nii esimesele kui teisele klassile. Millal võib kool kasvada suuremaks kui praegune maja? Kuusmanni sõnul saab esiotsa hakkama kuni neljanda klassini. Seejärel peaks hakkama kaaluma uute ruumide otsimist või ka võimalust harjutada lapsi käima kaugemale suuremasse kooli.

Samas hakkavad Peedu kooli õpilased Tartus koolitundides käima juba varemgi. Kuusmann rääkis, et kavas on hakata ühel päeval nädalas viima Tartu kooli õpilasi Peedule loodusõppesse ning samal ajal tuuakse Peedu lapsed Tartusse keele- ja huvitundidesse.

Peedul on kool olnud varemgi, kuid see suleti, sest kooli ühte liitklassi oli õppima jäänud vaid kaks last. Toona oli tegu Elva gümnaasiumi filiaaliga. Ka siis olid kohalikud elanikud häälekad ning kogusid kooli sulgemise vastu allkirju pea pooltelt Peedu elanikelt. Tol korral jäi kogukond alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles