Elfriede Barth sai sada üks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
101-aastane Elfriede Barth eile koos kahe pojaga. Jaan Märtin roosidega esiplaanil ja Avo Barth seismas uksevahes.
101-aastane Elfriede Barth eile koos kahe pojaga. Jaan Märtin roosidega esiplaanil ja Avo Barth seismas uksevahes. Foto: Kristjan Teedema

Eile, Elfriede Barthi 101. sünnipäeval oli kõik niisama hästi nagu aasta tagasi.

Sünnipäevaline võttis hommikul ise telefoni vastu ja lubas lahkelt end vaatama tulla. Keskpäeval seisis õnnitlusi vastu võttes sirgelt nagu tikk ning kiitis nii tulijaid kui ka roose.

Tema kolmest lapsest kaks olid kohal – noorema poja Avo Barthiga elab Elfriede Barth Annelinna korteris koos ning vanem poeg Jaan Märtin oli kohale sõitnud Tallinnast. Tütar Margit Allas ja kõik nooremate põlvede liikmed pidasid oma memmega peo ära nädalavahetusel.

Elfriede Barthil on kolm last, kaks lapselast, neli lapselapselast ja viis lapselapselapselast.

Eile kohvi- ja kringlilaua taga istudes ütles Elfriede, et küll on hea vanaks saada, ja kui tervist jätkuks, elaks teise sada üks aastat veel. Kõik need aastad on ta meelest läinud väga kiiresti.

Siiski kurtis ta selja- ja jalavalu, mis teda viimasel ajal on kiusanud, ning sedagi, et kohvi enam juua ei või – lööb vererõhu üles. See-eest joob ta hoolega piima, vahel isegi kaks liitrit päevas.

«Ma olen püüdnud ikka ise hakkama saada – teen süüa väiksel viisil. Täna hommikulgi keetsin pojale kaerahelbeputru,» rääkis Elfriede. «Ja pannkooke oskan veel küpsetada. Koristan ka.»

Elfriede Barth kasvas üles Kastre mõisa puusepa kolmelapselises peres ning sai kooliharidust viis talve. Ta esimene mees Karl-Arnold Märtin oli mõisavalitseja – tema hukkus Tartu lähedal Emajõe lahingutes 1944. aastal. Pärast sõda kohtus Elfriede oma teise kaasa Voldemar Barthiga, kes oli ehitusmees ning kelle ta mattis 1972. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles