Tudengi vari heitis pilgu ülikooli

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veterinaariatudeng Liis Uusaeda (vasakul) varjutanud gümnaasiumiõpilane Mirell Kurgi (keskel) sai loomaarstitööle tudengivarjunädalal ka ise käed külge panna. Lahanguõpetuse praktikumis lõigati lahti vasikas.
Veterinaariatudeng Liis Uusaeda (vasakul) varjutanud gümnaasiumiõpilane Mirell Kurgi (keskel) sai loomaarstitööle tudengivarjunädalal ka ise käed külge panna. Lahanguõpetuse praktikumis lõigati lahti vasikas. Foto: Kristjan Teedema

Loomaarstitudengiks pürgiva Mirell Kurgi koolivaheaeg algas üsna veriselt: kaks tundi esmaspäevast veetis ta maaülikoolis vasika lahkamisel.

Veterinaarmeditsiin on endiselt maaülikooli üks populaarseimaid erialasid, nagu tõestas ka seal eile alanud tudengivarjunädal. Kurgi oli üks neist gümnaasiumiõpilastest, kellel vedas, sest ta sai oma soovitud erialal õppiva tudengi, kolmanda kursuse üliõpilase Liis Uusaia ühe päeva loengutest osa.

Kõigepealt käidi koos viroloogialoengul. Siis aga suunduti väikeloomakliinikusse lahanguõpetuse praktikumi, kus Kurgi sai ka päristööle ehk koolnud vasikale käed külge panna.

Tallinna Kuristiku gümnaasiumi neiu ütles, et lahkamisel tal süda pahaks ei läinud ja tund ei olnud mitte vastik, vaid hoopis väga huvitav. Ta ei osanud veel öelda, kui suurte loomadega ta ise tulevikus tegelda tahaks, aga ka pärast vasika siseelunditega lähemalt tutvumist oli ta endiselt veendunud, et loomaarsti elukutse on tema kindel valik.

Ühe variandina on Kurgi kaalunud ka arstiõpinguid. «Aga see on mulle võib-olla liiga raske,» arvas ta.

Kurgi varjutatav tudeng Liis Uusaed rääkis, et soovitab nooremal tüdrukul esialgu keskenduda sissesaamisele. See tähendab häid eksamitulemusi keemias ja bioloogias. Kui aga esialgu peakski jääma ootenimekirja, siis pole lootus veel kadunud, sest paljud sissesaanud otsustavad mõne muu kooli või eriala kasuks, nagu Uusaed oma kogemusest teab.

Maaülikooli üliõpilasesinduse sekretär Merily Remma, kes tudengivarjunädalat korraldab, rääkis, et tegelikult võiks noori sel nädalal tulla palju rohkem kui praegune umbes 30.

Keeruline pole aga leida huvilisi gümnaasiumiõpilasi, vaid neid aktiivseid erinevate erialade tudengeid, kes viitsiksid üheks päevaks noore oma tiiva alla võtta, teda oma loengutele kaasa võtta ja vahepeal koolielust rääkida.

Varjunädal on praegu käimas ka kutsehariduskeskuses. Seal on aga süsteem natuke teine kui maaülikoolis, kus on registreerimine juba läbi ja kohad täis. Kutsehariduskeskuse huvijuht Lilia Leiman rääkis, et neil ei ole varjud kindlatel õpilastel, vaid huvilised saavad osaleda tundides.

Kutsehariduskeskuse kodulehel on üleval kõik ainetunnid, kuhu varjud on oodatud. Kui vabu kohti jätkub, saab igaüks ennast sinna kirja panna veel ka praegu.

Huvijuht rääkis, et see, kas vari ka käed külge saab panna, oleneb suuresti õpetajast ja tegevusest. Kokandustunnis näiteks pääseb üsna kindlasti hakkima, tulevaste juuksurite varjusid aga kääridega kellegi kiharate kallale ei lasta.

Koolis tehtud statistika on näidanud, et suur osa varjunädalal osalenuist tuleb ka õppima. Lei­man ütles, et sisseastumiskatsetel sageli ka arvestatakse seal käimist. «Lühikese sisseastumisvestluse ajal on teinekord raske aru saada, kui huvitatud erialast ollakse, aga kui ta on juba varjupäeval käinud, siis on kindlam,» rääkis ta.

Homme on koolides lahtiste uste päev

Ametlikul kevade alguse päeval lähevad uksed lahti ning koolid ootavad noori oma eluolu ja õppimisvõimalustega tutvuma.

Lahtiste uste päev on homme kõigis kõrgkoolides: Tartu Ülikoolis, maaülikoolis, lennuakadeemias, kõrgemas sõjakoolis ja tervishoiukõrgkoolis.

Kõigis koolides tutvustatakse õpetatavaid erialasid ning tehakse ringkäike õppehoonetes ja ühiselamutes.

Huvilised pääsevad tasuta uudistama ka ülikooli muuseumitesse.

Kaugemalt tulevate noorte kohaletoimetamiseks sõidavad Tartusse ka eribussid Tallinnast, Narvast, Pärnust, Viljandist, Otepäält ja Võrust.

Peale kõrgkoolide on lahtiste uste päev Tartu kunstikoolis. Kutsehariduskeskuses käib varjunädal, kuhu saab kooli kodulehel veel registreeruda. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles