Maaülikooli doktoritööl lasub plagiaadikahtlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli peamaja.
Eesti Maaülikooli peamaja. Foto: Risto Mets

Maaülikool on tellinud ekspertiisi hiljuti kaitstud doktoritööle, et kontrollida, kas tegu võib olla plagiaadiga, kirjutab Õpetajate Leht.

Õppeprorektor Ülle Jaakma ei soostunud enne tulemuse selgumist täpsustama, kelle tööga on tegu. «Ei taha enne rääkida, kui kontroll on lõppenud,» ütles Jaakma.

«Tegu on väga tõsise kahtlustusega. Rektoraadi tasandil on tehtud otsus, et kõiki asjaolusid kontrollitakse äärmiselt hoolikalt. Kui kahtlus vastab tõele, siis asi avalikustatakse ja inimene jääb kraadist ilma. Me ei taha enne kellelegi näpuga näidata, kui protsess on lõpule viidud.»

Maaülikooli õppeosakonna juhataja Anneli Lorenz lausus, et võimaliku plagiaadi kahtlus esitati umbes kuu pärast doktoritöö kaitsmist. «Õppeosakonda tuli palve, et kontrolliksime,» lisas Lorenz. «Loodame, et märtsi lõpuks on asi selge.»

Küsimusele, miks ei avastatud plagiaadiohtu enne doktoritöö kaitsmist, vastas Ülle Jaakma, et süstemaatilist kontrolli kõigi tööde üle pole rakendatud. Ei ole alust ka väita, et antud kaitsmiskomisjoni puhul võiks olla analoogilisi juhtumeid.

Jaakma andmeil pole maaülikoolis varem ükski doktoritöö plagiaadiks osutunud. Probleeme on olnud teadusartiklite ja tudengite lõputööde puhul. Kuid üliõpilastele selgitatakse seda teemat ja ülikooli suhtumist plagiaatidesse juba esimesest kursusest peale.
Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmets ütles, et riigi toel on väljatöötamisel plagiaadituvastussüsteem. Seni on ülikoolid suutnud doktoritööde puhul kvaliteedileppe raames nõutud tingimused täita ja ministeerium on kindel, et suudavad ka edaspidi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles