Tudengid panid nimed kaardile

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarsemad inimeste eesnimed paikkonniti.
Populaarsemad inimeste eesnimed paikkonniti. Foto: Tartu Ülikool

Andres, Rein ja Jaan ning Sirje, Tiina ja Anne on populaarsed ja levinuimad nimed, ütleb Eesti elanikkonna nimede levikukaart.

Tartu Ülikooli tudengid Kaspar Märtens ja Tanel Pärnamaa lõid Eesti elanikkonna nimede kaardi, kus visuaalselt on näidatud, milline nimi on millises oma­valitsuses kõige levinum. Mida suurem on nimi kaardil, seda rohkem seda esineb.

Näiteks on peale Andreste, Marguste ja Toomaste Tallinnas ja Ida-Virumaal palju Vladi­mireid ja Aleksandreid. Sirjedele ja Tiinadele pakuvad Peipsi kallastel konkurentsi hoopis Tatjanad ja Galinad. Tartus ja veel mõnes lähivallas on aga levinuim naisenimi hoopis Katrin.  

Interaktiivsel kaardil on võimalik teha valikuid, et näha näiteks kõige sagedamini esinevaid meeste või naiste nimesid valdade kaupa. Lisaks on võimalik kaardil esile tõsta ainult üht huvipakkuvat nime.

TÜ bioinformaatika professori Jaak Vilo sõnul võiks selliseid rakendusi aga kasutada ka mitmete teiste statistiliste andmete visualiseerimiseks. Näiteks tõi Vilo vanuse ja soo või mis tahes muu demograafilise teabe.   

Kaardi koostamisel tegid koostööd informaatikud, statistikud ja matemaatikud. Selline koostöö on Vilo kinnitusel juba igapäevane.

Neile, kes oma nime kaardilt ega otsingust ei leia, on lohutuseks, et nimi on haruldane. Või õigem on öelda, et see pole kindlasti kolme populaarseima hulgas.  

Nimede kaart

• Sirje on 34, Tiina 22 ja Anne 21 kohalikus omavalitsuses kõige populaarsem nimi.

• Andres on 39, Rein 26 ja Jaan 24 kohalikus omavalitsuses kõige levinum nimi.

• Eesti levinuimate nimede kaardi koostasid tudengid Kaspar Märtens ja Tanel Pärnamaa.

• Kaardi leiab veebileheküljelt stat.24.ee/nimed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles